HOME - Tilbage til START - Tryk her!

Home   weblog   Artikel-oversigt



Aktuelle og ofte anderledes nyheder kombineret med enkelte kritiske kommentarer til vor dynamiske civilisations ekspansive udvikling! ...læs her, der, og allevegne! ...bli' roligt klogere ...det skader ikk'!  

  WEBLOG:   ARKIVINDLÆG - 1. december 2005 - 31. januar 2006

Info-BLOG'en

- væsentlige og bemærkelsesværdige informationer og nyheder!?
- opført kronologisk med henvisning til kilder, der uddyber informationerne!


OVERSIGT:
 -  ældre indlæg på Info-BLOG'en

 

ARKIVINDLÆG - 1. december 2005 - 31. januar 2006




LINKS
...gode weblogs

Danske:


Udenlandske:





Se oversigten
Bøger om Nepal:
...om maoister
...rejsebøger
...m.m.















Blogwise - blog directory







Artikler om Nepal



Bøger om Nepal



Latest news from Nepal



Bøger om
rejser til Nepal



Bøger om
Nepals historie






Artikler om Irak



Bøger om Irak



Latest news from Iraq



Bøger om
Iraks historie






Artikler om Afghanistan



Bøger om Afghanistan



Latest news from Afghanistan



Bøger om
Afghanistans historie



Information om Ethiopien






Artikler om Ethiopien



Bøger om Ethiopien



Latest news from Ethiopia



Bøger om
rejser til Ethiopien



Bøger om
Ethiopiens historie



Information om Ethiopien






























Se oversigten
Rejsebøger om
Thailand
Lonely Planet
Politiken m.fl















































































































































Se oversigten
Bøger om
Øl på rejsen













Har du set
den nye
Rejse-blog?






29. januar 2006:
P. Olsen - installationsramt totalentreprenør

     ...hvad har vi mon her? - ©  engelund.dk
Det var en mørk, kold, blæsende aften, en aften kort tid før sneen dækkede det ganske kongerige. Men det altså var en af de aftener, hvor man ikke møder særlig mange andre til fods, og de få der er, sniger sig i hast langs de hække, der giver mest læ.
  For det var nemlig en af de aftener, hvor kulden med små raske lynangreb sneg sig ind under jakken og bad ørerne om at blive pakket ind!
  ... Men i virkeligheden startede historien nu nok endnu tidligere, for på hjørnet overfor, havde de allerede flere måneder forinden installeret flere gravemaskiner i både for- og baghave, som i rivende tempo planerede ud og flåede overjorden af. Lastbiler kom til og hældte flere læs gris og muld af, og planeringen fortsatte over flere dage, hvorefter nogle kilo græsfrø i løbet af rekordtid gav dem i nummer 12 en flot plan græsplæne, der ikke så sin lige i miles omkreds.
  Men sådanne initiativer har det tilsyneladende med at smitte, for mens skuldrene trak sig sig op om de ører, der på deres egen stikkende måde band om lidt beskyttende tildækning, faldt mit blik på huset på hjørnet overfor, som i en periode havde stået tomt, og som gradvist var ved at forsvinde i den rene intethed.
  Så en dag gik det hurtigt, for så invaderede flere maskiner den lille hjørnegrund, og nu gik der ikke lang tid før huset var revet helt ned, men det standsede ikke maskineriet, som fortsatte og endnu større gravemaskiner fræsede nu gennem hele haven, hvor træer og buske blev skånselsløst revet op med rode. Maskinerne fortsatte, planerede ud og gravede store huller ned mod undergrunden, hvorefter de trak sig tilbage, og efterlod hjørnet til forundrende forbipasserende blikke. "Hvad sker der? ... Hvad ska' der nu ske?"

...det er da vist en bidende kold og rystende beundringsværdig natlig installationsramt hovedentreprenør? - ©  engelund.dk
  Da jeg så passerede forbi på denne blæsende aften, hvor jeg ikke blot var ramt af kulden, men først og fremmest var ramt af det uopfyldte behov, der opstår, når der ikke er mere mælk til den kaffe, jeg mener jeg er aldeles afhængig af, først og fremmest for at opretholde væskebalancen, og dernæst for at holde mig vågen, så jeg kan fortsætte dette epokegørende klumme-skriveri.
  Men nu spærredes mit udsigt over tomtem på hjørnet med hullet ned til undergrunden af en eller anden form for installation, der afslørede at bagmanden bag dette hjørneskaberi altså hedder P. Olsen, og at denne P. Olsen simpelthen er intet mindre end totalentreprenør for hele hjørneregionen.
  For en sikkerheds skyld var P. Olsens bil parkeret i godt en meters højde i anledning af "noget med 30", og det synes jeg da også er en ganske smart variation af den anbefaling, som tidligere blev anvendt af Rådet for Større Færdselssikkerhed om at fjerne dine venners bilnøgler, for at undgå, at de begiver sig ud i trafikken i alt andet end den pureste appelsinfrie tilstand, og jeg kunne da glimrende forestille mig, at P. Olsen i den givne anledning ville kunne ende med at befinde sig i det bevidsthedsmæssige grænseområde, hvor bilkørsel ikke er det mest hensigtsmæssige at give sig i kast med. Og i en sådan situation må det da til vennenes ros siges, at det da var en rigtig fin ide at placere bilen i en højde, hvor dørhåndtaget var uden for rækkevidde!
  Den der med bilen får mig til at mindes en historie, fra dengang en lærer fra en købstad i Sjællands midte kom ud til sin bil. Bilen var en Citroën 2CV og læreren var en af den slags lærere som frivilligt og/eller ufrivilligt uvægerligt blev udsat for varierende og mangfoldige former for udfordringer (nogen ville måske i dag kalde det en form for mobning, og måske gensidigt). Men - hvorom alting er - så stod hans elskede 2CV placeret på 4 ølkasser! - I en sådan situation er der næppe grund til at tro at han ikke havde susen for ørerne som følge af den yderst forventningsfulde fnisen (formentlig iblandet små drys af det skarpe krydderi skadefryd), der udløstes i tordnende latterkramper bag hækken, da den "elskede" lærer stod der og stampede i jorden af indestængt et-eller-andet over at det endnu en gang gik ud over ham. (Historien er blevet mig fortalt af en, som måske var med til denne voldsomhed over for et af verdens skønneste køretøjer ... en 2CV).

...jeg ved ikke om det er hul i hovedet, men der er i hvert fald hul i haven! - ©  engelund.dk
  Nu kom jeg da vist lang på afveje, så lad mig vende tilbage til den omtalte installation hos P.Olsen.
  Installationen står der fortsat, selvom det grumme vejrlig har lagt totalentreprenørens store oversigtstavle ned.
  Men selvom der er gået nogen tid siden jeg så installationen første gang, så har jeg faktisk aldrig set P. Olsen, men jeg vil da allivel gerne gi' ham (jeg tror, det er en ham) en formentlig velfortjent lykønskning i anledning af den 30-års fødselsdag, som jeg formoder han har haft det godt med. Det virker i hvert fald, som om han har gode initiativrige venner der ikke holder sig tilbage fra at bidrage til sådanne festligheder med en god joke!.
Så, ... Tillykke P. Olsen!


26. januar 2005:
Kender du:
      "Magarat Autonomous People’s Republic"?

Jeg har fået en rapport fra A World To Win News Service om tilstanden i den autonome republik Magarat, der er den først etablerede af de nu ni autonome maoist-republik eller autonome regioner. Magarat ligger i hjertet af maoisternes kerneområde i den del af Nepal, der af de nepalesiske myndighed betegnes som distriktet Rolpa, og som de nepalesiske myndighed betegner som en del af Kongeriget Nepal. Navnet Magarat hentyder til den dominerende befolkningsgruppe i områder, nemlig befolkningsgruppen Magar.
Læs mere i artiklen:


24. januar 2005:
Brian har skudt kanonen af!
 ... hvad fik vi?  - suppe, steg og kage!


Julemandshærens fortrop i fuldt ornat trækker op på Rådhuspladsen i december 1974. - Læs mere på Nils Vest Film om teatergruppen Solvognens opførelse af deres aktionsteater Julemandshæren i december 1974 - ©  Nils Vest

Solvognen anslås at være fra omkring 1350 f.Kr, og min morfar legede med den, da han var dreng - Der er dog udbredt enighed om at vognen allerede var defekt, da den blev nedgravet som offergave for mere end 3.000 år siden

Frederiks V’s rytterstatue, udført i bronze af franskmanden Saly og opstillet på Amalienborg Slotsplads 1771 - Et dansk kulturelt pletskud fra Brians kanon!? - Frimærket er fra 1955 og er tegnet af Viggo Bang

Vilhelm Hammershøh malede i år 1900 den smukke fremstilling af "Støvkornenes dans i solstrålerne" - Olie på lærred, 70 x 59 cm - Maleriet befinder sig på Ordrupgaard
Det var faktisk undgået min opmærksomhed - lige indtil i morges - at det var i dag, at Brian skulle fyre sin kanon af. Og jeg kunne da også høre i morgennyhederne, at det var jeg sandelig ikke ene om. Indimellem synes jeg det er mærkeligt, at samtidig med at jeg har styr på politiske udviklinger andre steder i verden, ikke mindst i bl.a. Nepal, Ethiopien, Afghanistan, Irak, USA, Pitcairn Islands og Færøerne, så har jeg egentlig ikke haft synderlig stor interesse i at blande mig i debatten om den 8-strengede danske kanon. Men hos mig selv er der ikke megen tvivl om, at min manglende interesse for sagen har stor sammenhæng med at vor såkaldte kulturministers fremstød for vore danske kulturelle fortræffeligheder har været mig en smule for meget smagsdommeri fra en regering, der lige netop slog sig op op at råbe "Ud med smagsdommerne!"
  Man ku' blive ved i lang tid, men nu kom den altså, den mangestrengede kulturkanon, ... og ramte han så "pletten" af den danske kulturskat? Når jeg ser på den endelige liste, så finder jeg den i vid udstrækning ganske repræsentativ, om end selve opgaven var defineret så enhver løsning ville kunne kritiseres, ligesom man afgjort også efter listens offentliggørelse kan kritisere den manglende dynamik og nutidighed i kanon-lister samt visioner og nytænkning, men det lå simpelthen i opgavens formulering, som vel egentlig bedst kan beskrives med et eksempel fra Film-kanonen, hvor TV-serien Matador er med (selvom den vel i virkeligheden ikke passede til kategorien), mens eksempelvis de store bredt tegnende og generationsoverskridende "Far til Fire" og "Olsen Banden", der simpelthen emmer langt væk af universel dansk humor, ikke er med. Men jeg mangler derudover i helt udpræget grad PH's Danmarksfilm, og netop denne udeladelse er et eklatant eksempel på det enkelte jurymedlems indflydelse. Susanne Bier sagde simpelthen at hun ikke kendte tilstrækkeligt til dokumentarfilm, til at hun kunne bedømme dem, så hun ville kun være formand for film-udvalget, såfremt dkumentarfilm ikke skulle medtages, og det blev akcepteret, - men det forklarer da ikke, hvorfor en TV-serie så skal med!? Det er såmænd ingen kritik, blot forundring og et eksempel på den subjektivitet, der i kraft af selve opgavens formulering også præger listen, og gudskelov for det.
  Det glæder mig da rigtig meget at Vikingeskibene er kommet med på listen, og det glæder mig da rigtig meget, at det er Skuldelev 2, bygget i Dublin omkring år 1042, der ikke blot er med, men som topper listen over Design og Kunsthåndværk, og det ser jeg som et dejlig tilkendegivelse af, at vi virkelig belønner den indflydelse og påvirkning, den danske kultur har modtaget udefra, specielt fordi det eneste danske, vi med sikkerhed kan knytte til skibet er, at vi sænkede dette irske skib i sejlrenden ved Skuldelev og da vi flere århundreder senere genfandt resterne af skibet hævede vi det, restaurerede og udstillede det og udarbejdede senere en flot rekonstruktion af dette skønne herlige og rigtig flotte vikingeskib med imponerende sejlføring og plads til små hundrede roere.
  En særlig tanke sender jeg også til dem, der har udpeget "Solvognen" til indtil flere pladser på listen, idet både teatergruppen Solvognen med deres totalt overrumplende Julemands-aktions-teater fra 1974 samt den "rigtige" Solvogn er på plads på de respektive lister.
  Lad os lige dvæle lidt ved dem "rigtige" Solvogn fra omkring 1400 før vor tidsregning (dvs. næsten 3.500 år gammel!), der blev fundet i Trundholm Mose i nærheden af Svinninge i Vestsjælland i 1902. Her kommer jeg til en lille "bekendelse" eller "hemmelighed", som jeg simpelthen ikke kan undlade at indvie mine omgivelser i, hver gang jeg ser Solvognen og dens knækkede hjul. Jeg kan simpelthen ikke undgå at tænke på, at min morfar var et af de børn, der legede med den, efter at naboen havde fundet den, da han inddrog nogle tidligere mosearealer og pløjede her første gang. Var det min dejlige morfar, der nu til evig til skal være en af de ukendte vandaler af en af vore store danske kulturskatte, selvom det er uklart, hvem, der egentlig har lavet solvognen, for der er næppe tvivl om, at det næppe var en dansker, ligeså lidt som det var en dansker, der lavede rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, som også er på listen!
  Hammershøjs skønne billede "Solstrålernes dans i solstrålerne" er et skønt billede, som vi har hængende på en placering, hvor det næsten er i stand til at erstatte et "manglende" vindue. Og vi får solskin derfra hele døgnet ... det er desværre blot en plakat, men den yder billedet fuld respekt.
  Den rytmiske musik synes jeg måske, der er mest vision, glæde samt nutid og fremtid i, men som Lars Lilholt betegner listen så er listen "...lidt for meget suppe, steg og is", selvom han er rigtig glad for at hans egen "Kald det kærlighed" er med på listen også. Der er simpelthen for megen jukebox og der mangler overraskelser, og der mangler specielt Steppeulvenes "Hip" med bl.a. "Tag med mig til Nepal", som jeg husker som det store gennembrudsalbum for den dansksprogede rockmusik. Men som en af kritikerne påpegede, så er ikke mindre end 5 af de 12 rytmiske musik-værker fra 80'erne, og det er nok fordi jeg selv ganske ubevidst også lægger min hovedvægt på denne periode at jeg er mere tilfreds end jeg måske burde være.
  Det gennemgående indtryk er at de otte lister ikke rummer de store overraskelser, og hvor det sker, kan det indimellem vække lidt forundring. Eksempelvis er Filmen "Babettes Gæstebud" medtages, selvom det hedder i beskrivelsen, at den ikke lever helt op til de litterære højder i den bog af Karen Blixen, som den omsætter til film.Alligevel er filmen medtaget, skønt bogen, der ifølge film-udvalget har højere kulturel status end filmen, ikke har fundet nåde af litteratur-udvalget til at komme med.
  Men hvis listerne ikke indeholder overraskelser, så gengiver de jo egentlig blot en relativt forventelig opremsning af en række kunstværker, hvoraf den tolvte i mange tilfælde er en opsamling eller antologi af flere mere eller mindre selvstændige værker. Dette forhold gør listen mere eller mindre ligegyldig, og såfremt den ikke gøres dynamisk og fleksibel i en eller anden operativ form vil den kunne virke som en indsnævning af bredden i den danske kulturskat.
  Men det tror jeg nu næppe sker, for jeg ser en stor kreativ bredde og inspiration i kunstneriske udfoldelser, der i visse henseender tager form af folkelige aktivitetsformer. Internettet er fyldt af skribenter, der anvender sproget, lyd-billed mediet og de grafiske udtryksformer på kreative, udviklende (herunder selvudviklende) og indimellem også både nyudviklende og grænseoverskridende. Derudover forekommer det som noget nær en folkebevægelse at tegne og male i olie eller akvarel, og selv i Netto findes lærreder og malerrekvisitter til spotpris.
  Derfor syntes jeg egentlig ikke at der var brug for nogen kultur-kanon, og specielt ikke efter Hr. Brian Mikkelsens indlæg på den konservative partikongres (som han i "vanlig" regeringsstil bagefter "slet ikke mente!"). Men når nu kultur-kanonen ser ud som tilfældet er, så føler jeg faktisk ikke, at den kan gøre nogen særlig skade, den indeholder den forventede "suppe, steg og kage!", som Bjarne Lilholt formulerede det, ... og det har ingen taget skade af, når blot man motionerer efterfølgende.
  Lær oversigten fra Kulturministeriet over alle kulturkanonerne: "Kulturministeriet: Om kulturkanon - med oversigt over alle kulturkanonerne"
 - Kanon for Arkitektur
 - Kanon for Billedkunst
 - Kanon for Design og kunsthåndværk
 - Kanon for Film
 - Kanon for Litteratur
 - Kanon for Musik
 - Kanon for Scenekunst
 - Kanon for Børnekultur


20. januar 2005:
Hvad sker der i Nepal i dag?

Sikkerhedsstyrker er på plads i stort omfang i Kathmandu, her ses de på Durbar Marg med Kongepaladset i baggrunden

... gader og veje er tomme

... og i bazarerne er skodderne for - butikkerne holder lukket! - Courtesy  NepalNews.com

Busser og lastbiler standses af sikkerhedstyrkerne og passagerer klager over ikke have kunnet købe mad i op til 20 timer! - Courtesy  United We Blog
Det er fredag den 20. januar, og det er den fredag, hvor de politiske partier havde satset rigtig meget på at samle op mod ½ million mennesker og afholde intet mindre end den største demokratiske demonstration i Nepals historie, men det er absolut ikke faldet i god jord hos Kong Gyanendra. Telefonnettet er lukket, mange internetforbindelser er afbrudt, der er udgangsforbud i Kathmandu og Omegn, et par hundrede politiske ledere er fængslet og andre holdes i husarrest.
  Politi og sikkerhedsstyrker satser enorme ressourcer på at undgå et i øvrigt ganske uoverskuelig demokratisk manifestation i at finde sted, vel vidende at den i givet fald også vil være anti-monarkisk og formentlig vil indeholde mange maoistiske slagord.
  Nepalesiske og internationale menneskerettighedsorganisationer er yderst bekymrede over situationen. Også FN's generalsekretær Kofi Annan har udtrykt stærk bekymring over de seneste dages udvikling og han har på det kraftigste opfordret Kong Gyanendras regering til hurtigst muligt at indlede forhandlinger med de øvrige parter i konflikten, indtil videre uden positiv reaktion fra kongen.
  Hvad der sker lige nu i og specielt i områderne omkring Kathmandu-Dalen ved jeg faktisk ikke. Men fra BBC's reportager er det tydeligt, at der er stille på overfladen i Kathmandu, hvor der er sat rigtig mange sikkerhedsstyrker ind på at iværksætte dette udgangsforbud. Det forekommer - i hvert fald i dag - som om Kong Gyanendras hovedmodstander ikke er maoisterne men de demokratiske politiske partier og - i stigende omfang - den nepalesiske befolkning. Gad vidst, hvor lang tid hæren og de menige soldater vil fortsætte med at acceptere at blive indsat mod lokalbefolkningen.
  Mange tusinder har i de seneste dage været på vej fra landområder og provinsbyer for at deltage i den store demokratiske manifestation i Kathmandu. De er nu strandet et eller andet sted på vejen, og hvad det kan medføre kan man kun gisne om. En ting er i hvert fald helt sikker. Der er ikke mange af sikkerhedsstyrkerne omkring Kathmandu, der har tid til at ofre ret megen opmærksomhed på, hvad maoisterne foretager sig, og det styrker også den opfattelse, at Kong Gyanendras hovedfokus er ved at skifte fra maoisterne som "hovedfjenden" til at blive en decideret kamp mellem Kongemagten og store dele af det nepalesiske folk.
  Det er nu snart et år siden kongen afsatte regeringen, erklærede undtagelsestilstand og svor at ville genindføre demokratiet i løbet tre år, men selv om det ser rigtig slem ud lige nu, så det kan nu godt være at det kommer til at gå langt hurtigere, hvis altså bare kongen tager på en rigtig laaaaaang ferie på en enkeltbillet. Selvom det dominerende politiske partier ikke siger det direkte, så er der stadig mere, der tyder på, at Nepals tid som hindu-kongerige er ved at være til ende. Det vil i hvert fald blive stadig vanskeligere for Kong Gyanendra at genoprette den kongelige værdighed og troværdighed efter den konfrontoriske egenrådige linie han stædigt fastholder, og som bringer ham i stadig større miskredit blandt stadig større dele af befolkningen.
  Efter at maoisterne havde holdt våbenhvile i fire måneder (fra 2. september 2005 til 2. januar 2006) og i denne periode indgik en skriftlig aftale med de dominerende politiske partier har der været en stadig voksende fokus fra Kong Gyanendra og hans regering på de politiske partiers aktiviteter. Og det forhold, at Kong Gyanendra i hele våbenhvile-perioden ikke indgik i eller tilkendegav ønske om forhandlinger har efterfølgende svækket hans stilling ganske betydeligt, og skønt de kongetro medier refererer loyalt under kongens igangværende rundtur i den østlige del af Nepal, så er det tydeligt, at opbakning til kongen svigter, selv i de traditionelt meget kongetro landområder.
  Jeg prøver at følge med i udviklingen og kommentere forløbet, når jeg har nyt. I øjeblikket vil jeg anbefale at anvende Google News til at finde de seneste nyheder - TRYK HER!.
  Du kan også finde flere links på min oversigt over artikler om Nepal - TRYK HER!


14. januar 2006:
Kender du Tarzan og Buster?
det skal du såmænd ikke være ked af, og specielt ikke hvis du er en lille mus!
Men hvis du gerne vil lære Tarzan og Buster at kende, så se lige her.
Det er Tarzan den store sorte og godt 1½ år unge hankat, mens den gyldne og omkring 8 måneder gamle hankilling hedder Buster.
  Selvom de blot har kendt hinanden i omkring tre uger nyder de ofte hinandens selskab, og Tarzan forsøger fra tid til anden at give nogle af sine egne erfaringer videre til Buster.
  Her er en beskrivelse af den morgen de overførte den gamle leg "to mand frem for en enke" som i kattenes version hedder "to snedige katte frem for en lillebitte mus".

         ... ka' du selv klare det, eller skal jeg gi' dig en hånd med? - ©  mogens
Du kan læse mere om Tarzan og Buster her, og du kan se endnu flere billeder fra deres eventyrlige oplevelser og forsøg på erfaringsudveksling - TRYK HER!.


12. januar 2006:
Voksende opbakning bag Nepals fremtidige - måske kongeløse - demokrati!

Under talerne tidligere idag (12. jan.) i Janakpur i den sydlige del af Nepal sagde tidligere premierminister Girija Prasad Koirala "...dette er den endelige kamp, så ikke også vore fremtidige generationer også skal ud at kæmpe for demokrati". Ledere for alle de dominerende demokratiske partier talte ved det største demokratiske møde nogensinde i Janakpur - ©  UnitedWeBlog

Som det er sket så ofte før under den alt for lange konflikt i Nepal kan nu atter se positive indikationer på at lokalbefolkningen bakker de demokratiske kræfter op med stadig voksende styrke.
  Øjenvidner hævder, at mellem 100.000 og 150.000 deltog i dagens demokratiske demonstration i byen Janakpur i den syd-østlige del af Nepal, og der er ingen tvivl om at det er den største demokratiske manifestation, der nogensinde har fundet sted i den del af landet.
  Kong Gyanendra, der også rejser rundt i landet for at få opbakning bag sin politik, kan på ingen måde mønstre en opbakning, der bare tilnærmelsesvist ligner, selvom alle offentligt ansatte er "udkommanderet" til at deltage.
  Slagord og meningstilkendegivelser vendt direkte mod kongen og kongefamilien personligt og kongemagten generelt er stadig mere direkte i deres ordvalg, og det forekommer, som om monarkiet måske ikke længere opretholdes af et flertal blandt befolkningen. Derimod er det formentlig fortsat helt givet, at hærledelsen bakker totalt op bag kongen, da flertallet af de ledende officerer formodentlig vil komme under i det mindste en yderst voldsom kritik, såfremt det kommer til en fredelig løsning i konflikten, dvs. en fredelig løsning, der inkluderer maoisterne. Der er nemlig blevet stadig mere tydligt, at der næppe vil kunne etableres en fredelig løsning, der inkluderer det eksisterende monarki og den form det er funderet på. Og hvis monarkiets position svækkes væsentligt, vil det næsten automatisk svække de traditionelle magthavende grupper, der på trods af at de kun udgør 20-25% af befolkningen, sidder på omkring 80-90% af magten i Nepal, og opretholdelsen af kongens position er ganske snævet forbundet med disse gruppers fortsatte magtdominans.
  Dette betyder også, at selvom det skulle lykkes for de demokratiske bevægelser, at fravriste magten fra Kong Gyanendra, som vil de fortsat stå overfor en enorm opgave med at fravriste de traditionelle magthavende grupper deres magt uden at det samtidig resulterer i et omfattende socialt sammenbrud i Nepal.
  Men der er stadig flere tegn på, at de etablerede politiske partier, der kun har ordet som deres våben, er i stand til at gennemføre deres forehavende i relativ enighed. Maoisterne, der kæmper den militære kamp mod "kongens soldater" (Royal Nepal Army) har virkelig også brug for de "traditionelle" politiske partier til at få en samling på alle de nepalesere, som gennem en årrække ikke har kunnet leve en reel fredelig tilværelse, næsten uanset hvor de end har levet i Nepal.
  Lederen af Nepals største parti UML, Madhav Kumar Nepal, "forudsagde" under mødet i Janakpur, at Nepals periode med monarki vil være afsluttet i midten af februar. Den udtalelse kan der være megen baggrund for at komme med. Kong Gyanendra har udskrevet valg til byråd i Kathmandu og alle købstæder den 7. februar, men alle de dominerende demokratiske politiske partier har helt tydeligt meddelt at de boycotter valget. Der er ingen tvivl om at der vil blive tale om måske hidtil usete politiske konfrontationer i forbindelse med disse valg i alle Nepals største byområder.
  Kong Gyanendra har ikke ønsket at nærme sig maoisterne, uanset at maoisterne og de demokratiske poltiske partier fra "7-parti-alliancen" har indgået en skriftlig aftale med maoister. Og i denne forbindelse er det uden betydning at maoisterne har ophævet deres våbenhvile, for det var jo en våbenhvile vendt mod maoisternes direkte modstandere, som ikke er de demokratiske politiske partier, men netop Kong Gyanendra og hans magtapparat, først og fremmest hæren og sikkerhedsstyrkerne. Konfrontationer mellem hæren og maoisterne er så sandelig blusset op igen nu, og det forekommer som om hæren har fået ordre på at sætte alle sejl til, for at nedkæmpe så mange maoister som muligt, specielt fordi mange maoister nu om dage (dvs. efter indgåense af aftalen med de demokratiske politiske partier) optræder langt mere åbenlyst end tidligere, og også deltager i mange af de pro-demokratiske og anti-monarkiske demonstrationer, og der var formentlig også mange maoister med i dagens demonstration i Janakpur.
  Læs mere i mange af de artikler, der behandler hændelserne i Nepal, bl.a. BBC's artikel: "Huge anti-king protest in Nepal", - og find evt. de allernyeste nyheder fra "Google News: Nepal".
  Følg også med i den rigtig gode og altid kanon-aktuelle weblog United We Blog, skrevet af nogle fantastisk ihærdige unge nepalesiske journalister.
  Jeg har en stor samling artikler, der omhandler konflikten i Nepal og de lokale og samfundsmæssige problemer, der er forbundet med konflikten. Nogle af artiklerne har jeg selv skrevet og researchet, mens andre er skrevet af andre eksperter. Disse artikler findes i oversigten "Artikler om Nepal", hvor de er registreret i datoorden.


9. januar 2006:

Glaskunstneren Lis Engelund ses her mellem dine to udstillede glasfade LÆS MERE HER! - ©  mogens
Æglageret,
kunstudstilling
med stor bredde!

Det var en inspirerende oplevelse at gå til fernisering i Holbæk Kunstforenings lokaler, Æglageret i Holbæk.
  Tiden var nemlig kommet for året tilløbsstykke, Medlemsudstillingen 2006, og her har hvert medlem af Kunstforeningen mulighed for at udstille en eller max. to genstande.
  Og det var der mange, der ønskede at udnytte. Omkring 50 kunstnere udstillede ialt 90 kunstværker, og der var bred enighed om, at udstillingen denne gang havde en rigtig høj kvalitet.
  Der var kunstgenstande udstillet, der repræsenterede stort set alle genrer, figurativ såvel som non-figurativ, malerier, keramik, stenhuggerarbejder, glaskunst og tekstil-billed-kunst
  Der var rigtig mange indtryk, og har du tid, lyst og mulighed, så slå en smut omkring Æglageret på Lindevej i Holbæk (som ligger ganske nær jernbanestationen) og bliv inspireret af de mange anstrengelser, Kunstforeningens medlemmer har lagt i deres kunstneriske aktiviteter.
  Udstillingen har åbent indtil den 29. januar 2006.
  Se en større reportage fra ferniseringen her: "Æglageret, - et kulturelt kraftcenter i Holbæk: ... med Lis til fernisering! - flot medlemsudstilling i Holbæk Kunstforening"


31. december 2005:
Nytårsfeen - eksisterer hun virkelig?

Nytårsfeen fra Roskilde! - ©  mogens
Det var en "buldrende" mørk aftentime, selvom sneen lå udenfor og indimellem blev lyst op af kanon-blinkende nytårsbatterier, og der var blot et par timer til midnat da det pludselig ringede det på døren. Udenfor stod en besynderligt udseende kvinde med blå briller og iklædt en blanding af farvestrålende og sort/hvide gevanter, som krævede at komme indenfor.
  Det var børnene, der lukkede op, men jeg kunne straks konstatere, at det da vist gjaldt om at få børnene tilbage på deres pladser i stuen hurtigst muligt. Og som det gælder for alle børn nu om stunder, så lystrede de næsten hurtigere end ordren blev udtalt, og strømmede straks ind på deres pladser, mens jeg høfligt bød den mystiske fremmede velkommen.
  Men ikke så snart var hun kommet inden for døren, før hun henledte hele selskabets opmærksomhed på sin egen person. Hun hævdede hun var "Roskildefeen" eller "Nytårsfeen", og bare lige ville ønske os godt nytår, hvorefter hun fortalt en masse om "Nytårsfeer", som jeg slet ikke kan huske, og overrakte små gaver til børnene. Selvom Tom og jeg også mente, at vi tilhørte de barnlige sjæle, fik vi desværre ingenting.
  Nytårsfeen for så lidt forvirret rundt i huset, og kunne tilsyneladende ikke finde ud igen, men efter at vi pegede mod vest, svævede hun bare deruda' som en helt unik kuriøs blanding af Peter Larsen og Jytte Abildstrøm.
  Selskabet sad målløse tilbage og spørgsmålet "...hvad var dog det for noget?" lyste bare ud af øjnene på alle.
  Da Lis lidt senere kom tilbage fra et længerevarende toiletbesøg, fortalte vi hende om vores oplevelse, men hun kunne ikke bringe os nærmere sandheden om "Nytårsfeen fra Roskilde", men hun mente dog, at der faktisk eksisterede nytårsfeer, men at man skulle være rigtig heldig for at få dem at se.

Se det var en rigtig nytårshistorie!


Et rigtig hyggeligt nytårsbord med hyggelige venner samlet omkring bordet - ©  mogens


Omkring midnat gik drengene udenfor for at fyre nogle ordentlige drøn af, men så længe kunne pigerne ikke vente, så de startede med at kaste med stjerner indendørs - ©  mogens

Med disse festlige rammer sluttede 2005, og jeg ønsker jer alle

GODT NYTÅR 2006!



30. december 2006:
En skål for det nye år!

Her er nogle af mine hemmeligheder - ©  mogens
Her hvor året går på hæld vil jeg godt indvie jer i nogle af mine små hemmeligheder. Læg mærke til at jeg sagde "nogle af dem", og det er fra de små hylder til højre, nogle af disse hemmeligheder åbenbarer sig. Lige siden jeg første gang prøvede at lave mine egne kryddersnapse ved trække smagen ud af forskellige urter og frugter har jeg været betaget af kunsten (som absolut ikke er nogen særlig kunst).
Ved udarbejdelsen af årets nytårssnaps overvejede jeg om den skulle baseres på paradisæbler, men valgte i stedet en spændende skarp krydret sag med en lang række smagsstoffer repræsenteret.
  Opskriften er ingen hemmelighed. "Mogens' nytårsbjesk 2006" er blandet af tre ingredienser, Chili, Citron og Honning. Jeg har anvendt to forskellige chilifrugter af forskellig smag og styrke. De er skåret i strimler, hvorefter de er overhældt med kommenfri snaps og har trukket i 1 uge. En økologisk (og ikke overfladebehandlet) citron er skrællet meget tyndt, så der ikke er kommet noget af den underliggende hvide hinde med. Derefter er skallerne tørret i ovnen ved 75 grader i ½ time, hvorved der udvikles nogle citruskaramel på overfladen. Skallerne er er derefter lagt på glas, overhældt med kommenfri snaps, hvor de har trukket i en uge. Jeg har altid et lille glas stående med honningudtræk, som er ideelt til at blande i kryddersnaps, ikke for at søde, men for at forstærke smagen. Derfor kalder jeg da også denne honningsnaps for en "smagsforstærker".
  Efter en uges tid siede jeg frugterne fra, og blandede lidt af de to essenser (chili og citron) sammen, tilsatte ren snaps og en teskefulde honningbaseret smagsforstærker, og så smagte jeg på sagerne. Derefter lidt mere essens, lidt mere snaps, lidt mere smagsforstærker, lidt mere smagning, ... o.s.v. ... rigtig hyggeligt!

Røde og gule Paradisæbler, Chili og Citron - ©  mogens

Vil du læse mere om Kryddersnaps og Snapseurter, så tryk her og læs mere på min nye spændende side med massevis af opskrifter og beskrivelsr af, hvorledes man gør, og hvad man kan anvende.
Kryddersnaps og Urtesnaps: Konservering af natur på glas og flaske! - om Snapseurter & Snapsefrugter - en samling højt skattede urter og frugter! ... rige på nydelser og gode egenskaber!

En flot buket som vi passede for Elsebeth, da hun drog på fødselsdagsfortjent ferie med sin Asger - ©  mogens

Når snakken er ind på det med kryddersnaps, så mindes jeg en historie, som min mor fortalte mig om en af de første gange hun forsøgte sig ud i kunsten.
  Hun havde lavet solbærsnaps, som absolut også er en rigtig lækker måde at gennem sommeren på. Men min mor havde ikke tænkt på at solbærrene sagtens kunne have været anvendt til syltetøj eller andet skønt, som min far ville have sat megen pris på.
  Så hun smed dem simpelthen ud, hen bag udhuset med dem. Og der gik hønsene! ... men sjovt nok, havde de faktisk svært ved at gå efterfølgende, de gik og vaklede og faldt indimellem simpelthen omkuld! ... Et helt imponerende og fantastisk syn, som vi børn da heldigvis blev forskånet for at være øjenvidne til ... for jeg kan da næppe have glemt det!
  Så husk, at det er sandelig skrappe sager man har med at gøre her, og lær af min mors fejltagelse. Kast ikke alt affald for hønsene. Anvend det selv, hvis det er egnet til genbrug, eller sørg for at det er uden for børns og andre svagelige sjæles rækkevidde.

I ønskes alle
et rigtigt Godt Nytår 2006!



23. december 2005:
Glædelig jul!
Alle jer mange, som jeg så inderligt gerne ville have sendt en håndskreven julehilsen vil jeg prøve at nå her. Det lille billedgalleri, der illustrerer teksten, tegner på sin egen måde også et billede af årstiden, måske kombineret med den måde jeg har set den på.

...indimellem skal der lige slippes lidt damp ud - ©  engelund.dk

...og der kan godt være fuld tryk på kedlen, selvom dampen ikke sprutter ud mellem sidebenene og indhylder alle omgivelser - ©  engelund.dk


Mistelten på Paradisæbletræ - ©  engelund.dk

...og tættere på! - ©  engelund.dk

...og endnu tættere på er misteltenens livlige altid grønne snyltevækst tydelig. En forunderlig plante, som stort set ikke skader værtstræet, i dette tilfælde et paradisæbletræ - ©  engelund.dk

Det er i øvrigt om få dage et år siden tsunamien ramte kystområderne omkring Det Indiske Ocean, men selvom der fortsat er brug for støtte og genopbygning i disse områder, så glem for Guds skyld ikke de hundredetusinder, der fryser og sulter i Kashmirs bjergområder efter jordskælvet for 2½ måned siden.
  Den "hvide jul", ofrene for jordskælvet i Pakistans bjergområder har udsigt til, har sultens, elendighedens og dødens farve.
  Men vi kan med selv små bidrag være med til at afhjælpe yderligere forværring af den nød, der allerede findes.
  Jeg anmoder dig om at undlade blot lidt af den overflod vi (stort set) alle i Danmark har her omkring juletid, og sende et bidrag - stort eller lille - til en af de mange indsamlinger:
Støt med 100 kroner over telefon eller sms:
Ring 9056 5300 eller brug sms og send KATASTROFE til 1231.
  Du kan også sende bidrag direkte til den enkelte hjælpeorganisation. Klik ind på linket til den pågældende organisations hjemmeside herunder. Herfra kan du formidle din støtte direkte.
Røde Kors - Ring 9056 5656 - et opkald støtter med 100 kr.
Caritas Danmark - vejledning på hjemmesiden.
Red Barnet - Ring 9056 5756 - et opkald støtter med 100 kr.
Folkekirkens Nødhjælp - Ring 9056 5600 - et opkald støtter med 100 kr.
Læger uden Grænser - Ring 7010 1080 (valgfrit beløb via Dankort og kreditkort)
Unicef - Ring 9056 5699 - et opkald støtter med 100 kr.
Beløb for alle telefonopkald og sms trækkes via telefonregning eller mobilabonnement.

Men lad nu ikke bekymringen over "Verdens Tistand" helt ødelægge din feststemning. Som en af mine pakistanske bekendte sagde forleden, så er der på en eller anden måde tale om "...en reminder fra Gud!", og det var det samme vi kunne konstatere for et år siden efter Tsunamien, og endnu et år tilbage - 2. juledag 2003 - forekom det frygtelige jordskælv i Bam i Iran, som gik så meget i glemmebogen, at de mange hjælpeorganisationer faktisk end ikke modtog hovedparten af de indsamlede eller lovede nødhjælpsbidrag.

    "Guds Finger over Ararat"
  Vær med, og giv dit bidrag så dette ikke gentager sig, og det illustrerer jeg med dette billede fra Ararat, - et billede jeg forlængst har givet navnet: "Guds finger over Ararat!".
  A'propos Ararat, så er det et af de smukkeste bjerge jeg kender, og såfremt du er interesseret i at kende baggrunden for mit specielle kendskab til Ararat, så læs mere i det lille essay "Gennem Tyrkiet ... og (næsten) forbi Ararat!".



I ønskes alle
en rigtig Glædelig jul!










Se oversigten øverst på siden til højre over ældre indlæg til InfoBLOG'en!




Creative Commons Attribution 2.5 License!
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons Attrib. 2.5 License
© Mogens Engelund, 1999-2006

...tryk på teksten herunder for at sende e-mail til mig!
Hvis du vil sende mig en e-mail, så tryk her!

Opdateret d. 1.4.2007