Begivenheder:
- 79 - Vulkanen Vesuv begynder sit udbrud over Pompeji, Herculaneum og Stabiae, som fuldstændig dækkes af vulkansk aske og antallet af omkomne løber op i mange tusinde, deriblandt Plinius den Ældre, der ligesom mange andre blev ofre for en kombination af nysgerrighed og giftige vulkanske dampe, som hindrede dem i at slippe væk. Under systematiske udgravninger siden 1800-tallet er der udgravet en lang række velbevarede ruiner, med talrige malerier, mosaikker og andet, der kan være med til at belyse datidens dagligdag.
- 410 - Vestgoterne under Alarik erobrer og plyndrer Rom, og Romerriget får et knæk, som det aldrig forvinder.
- 1456 - Trykningen af Gutenbergs Bibel er tilendebragt.
- 1572 - Natten mellem den 23. og 24. august kaldes Bartholomæusnatten, hvor der ud over Frankrig foregik meget omfattende massemyrderier af huguenotter, de franske Calvinister, hvorunder ca. 20.000 blev dræbt. Blodbadet var iværksat af enkedronning Katarina af Medici, der fik sin søn Kong Karl den 9. til at udstede ordren. Henrik af Navarra (den senere konge Henrik IV) er blandt dem, der redder livet. Han er kendt for citatet "Paris er vel en messe værd".
- 1612 - Johanne Thomes dømmes i Køge til døden på bålet for trolddom. Hun havde angiveligt brugt trolddom over for familien Bartskær, der i 4 år havde været ramt af "hjemsøgelser". Efterhånden anklagede alle Køges borgere Johanne for trolddom, og på det sidste af ialt tre måneders retsmøder tilstod hun at have øvet trolddom, og nævnte 4 andre kvinder som medskyldige. Kun to af dem undgik bålet - de begik selvmord! Ialt 10 kvinder blev brændt på bålet i Køge fra 1613 til 1615, hvor Køge Huskors huserede.
- 1690 - Calcutta (idag Kolkata) grundlægges af det britiske koloniselskab East India Co. og byen bliver i mere end 200 år hovedstad for Britisk Indien indtil hovedstaden i 1911 flyttes til den nyplanlagte New Delhi.
- 1704 - De engelske og nederlandske flåder besejrer franskmændene i et søslag ved Malaga ud for Spaniens kyst.
- 1814 - Britiske tropper afbrænder Capitol og det Hvide Hus i Washington. Aktionen er del af den krig briterne har indledt mod USA, fordi USA har forsøgt at annektere Canada.
- 1853 - Chips (dvs. "franske kartofler") opfindes af den afro-amerikanske kok George Crum som en tilfældig "hævnaktion" over for en besværlig kunde, der altid klagede over alt for tykke og alt for bløde friturestegte kartofler. Men gæsten blev begejstret og snart blev disse "Saratoga Chips" et fast indslag på restaurantens menuen.
- 1891 - Thomas Edison udtager patent på filmkameraet.
- 1909 - Arbejdet ved Panama-Kanalen er så vidt fremskredet, at de første støbninger med cement foretages.
- 1939 - Verdens første jetfly - det tyske Henkel HE 178 - går i luften for første gang.
- 1943 - Besættelsestidens mest berømte sabotage bliver begået af Holger Danske-gruppen, der sprænger Forum på Frederiksberg i luften. Tyskerne havde beslaglagt Forum til indkvartering af de tropper, der var på vej til København på grund af den spændte situation i hovedstaden. De 26 kg sprængstof var gemt i en Tuborg ølkasse, under seks flasker øl. Sabotagen mod Forum var dråben, der fik bægeret til at flyde over hos tyskerne og førte til begivenhederne den 29. august - hvor det danske militær blev afvæbnet og interneret.
- 1943 - De voldsomme uroligheder i Odense, der startede 17. august, slutter da arbejdet i byen bliver genoptaget. 56 civile danske blev kvæstet i den blodige uge og 170 forretninger og private lejligheder, der tilhørte formodede nazister, blev raseret - og ca. 20 Odense-piger blev klædt af, klippet skaldede og overmalet med hagekors. De var "feltmadrasser" - piger, der havde indladt sig med tyskerne. Den tyske kommandant i Odense måtte give betydelige indrømmelser - men det kom for sent. Urolighederne havde spredt sig til en række andre byer.
- 1949 - Forsvarsalliancen NATO oprettes af USA, Canada og 10 vesteuropæiske lande, deriblandt Danmark. Alliancens grundlæggende princip er: "Et angreb på et land er et angreb på alle NATO-lande.
- 1952 - Britiske tropper forlader Suez-Kanalen.
- 1954 - Presset mod den brasilianske præsident og reformpolitiker Getulio Vargas er så voldsomt, at han begår selvmord. Det nationale borgerskab og kapitalinteresser fra USA er dybt utilfredse med en lang række nationaliseringer samt indgreb over for de multinationale selskabers ageren i Brasilien.
- 1954 - USA's præsident Dwight D. Eisenhower forbyder kommunistpartiet i USA.
- 1963 - Den vesttyske Bundesliga har sin premiere med 16 deltagende klubber.
- 1967 - Venstrefløjs-aktivisterne Abbie Hoffman og Jerry Rubin skaber uro på børsen i Wall Street i New York, da de fra balkonen smider 300 en-dollar sedler ud over børsmæglerne, som kaster sig over sedlerne, så der opstår en hidtil uset tumult.
- 1968 - Frankrig detonerer sin første atombombe i Stillehavet, og bliver dermed verdens femte atommagt.
- 1969 - Leif Mortensen vinder VM i landevejscykling i Tjekkoslovakiet efter et imponerende ryk fra forfølgerne, på et tidspunkt hvor de troede at han var indhentet.
- 1974 - Den første kvindefestival åbner i Fælledparken i København.
- 1978 - Susanne Nielsen vinder bronze i 200 meter svømning ved VM i svømning i Berlin.
- 1979 - Landbrugsministeriet giver dispensation til, at det sjællandske gods Svanholm kan drives som kollektiv.
- 1980 - Den polske arbejderorganisation Solidarnosc (Solidaritet) grundlægges i Gdansk, - og blot fire måneder senere overtager militæret magten i Polen.
- 1981 - Sydafrika invaderer Angola, fordi apartheid-regimet i Sydafrika ikke ønsker et socialistisk naboland.
- 1988 - Hanne Bech Hansen bliver udnævnt til chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) - og dermed verdens (formentlig) første kvindelige spionchef.
- 1989 - I Polen vælges fagforeningen Solidaritets kandidat, Tadeusz Masowiecki, til premierminister af Parlamentet - og dermed den første ikke-kommunistiske regeringsleder i et østeuropæisk land. Mazowiecki havde siden 1980 været juridisk rådgiver for Solidaritet og havde lige som mange andre fagforeningsledere været fængslet i flere omgange.
- 1991 - Præsident Michail Gorbatjov går af som generalsekretær og leder for Sovjetunionens kommunistiske parti, og anbefaler at partiet opløses. Desuden forbød han partiets virksomhed inden for forsvaret, sikkerhedstjenesten og de statslige organisationer.
- 1991 - Ukraines parlament erklærer Ukraine for en selvstændig republik, og dagen festligholdes fremover som Ukraines uafhængighedsdag.
- 1992 - Efter 40 års afbrydelse beslutter Kina og Sydkorea at genoptage de diplomatiske forbindelser.
- 1992 - En af de værste orkaner i USA i det 20. århundrede, "Andrew", dræber omkring 40 og gør 300.000 hjemløse i Florida. Skaderne fra "Andrew" løb op i 30 milliarder dollar - ca. 200 millioner kr.
- 1995 - Microsoft udgiver Windows 95 under stort lanceret mediemæssig opmærksomhed.
- 1995 - Ved EM i svømning i Wien, Østrig, vinder Mette Jacobsen guld i 100 meter rygcrawl - en helt ny disciplin for hende. De to foregående dage havde hun i andre discipliner vundet henholdsvis sølv og bronze.
- 1997 - Den kenyanskfødte danske løber Wilson Kipketer sætter påny verdensrekord i 800 meter løb, da han løber i 1.41,13 minutter. 11 dage tidligere havde han selv slået Sebastian Coes rekord fra starten af 1980'erne.
- 1997 - Gordon Spence offentliggør det hidtil største primtal: 2^2.976.221 -1. Dette tal er faktisk så stort, at det vil tage en 100-MHz Pentium-PC 15 dage at bevise det, og med en otte-timers arbejdsdag vil det tage omkring en måned at læse tallets 895.932 cifre op. Men siden 1997 er computernes hastighed og kapacitet øget og endnu større primtal er beregnet, og det største jeg i skrivende stund har kendskab til er 2^30.402.457 -1, og det er faktisk et tal med ikke mindre end 9.152.052 cifre! som blev fundet den 15. december 2005.
- 2000 - Det danske "vækstmarked" og "vækstindeks" på Københavns Fondsbørs - "KVX" - introduceres som en opfølgning af den øgede aktiehandel og stigende interesse for at børsnotere virksomheder i vækstorienterede brancher.
- 2005 - Oceanariet på Nordsømuseet i Hirtshals indvies efter genopbygning efter fra branden i december 2003 - desværre uden den store klumpfisk, som det ikke har været muligt at erstatte.
- 2006 - Den Internationale Astronomiske Union vedtager efter afstemning, at Pluto og 3 andre himmellegemer i solsystemet fremover ikke skal klassificeres som planeter, men derimod som "Dværgplaneter". Men der er stadig masser af stof, som ingen ved hverken hvad er, eller hvad det hedder, men ikke desto mindre fylder det omkring 95% af Universet, så der skal nok komme flere afstemninger og afgørelser om, hvad vi skal kalde både dette og hint.
|
Dagen, Solen og Månen
Dagens navn: "Bartholomæus" - og det er dag 236 i året efter den gregorianske kalender (dag 237 i skudår). Der er 129 dage tilbage af året.
Dagen er opkaldt efter Bartholomæus, en af Jesus diciple, der var berømt for sin evne til at helbrede syge. Han bragte kristendommen til Indien, hvor han endte sit liv ved først at blive flået levende, for derefter at blive korsfæstet.
Bartholomæus afbildes ofte i kirkekunsten med en kniv i hånden, og han er garvernes skytspatron.
Navnet Bartholomæus har i Danmark gennem historien udviklet sig til navnene Bertel eller Bertil.
Et gammelt nordisk navn for dagen er "Bertel Brydestrå" - der formentlig hentyder til at de sene auguststorme risikerer at knække strået, hvis ikke høsten er i hus inden Bertelsdag.
Ifølge gamle nordiske almue-traditioner må man ikke tænde kunstigt lys til indendørs arbejde, før ved Bertelsmesse.
Dagens længde samt Sol og Måne (2009):
I dag står Solen op kl. 06:01 og går ned kl. 20:25.
Månen står op kl. 11:54 og går ned kl. 21:00.
Dagens længde er idag 14 timer 24 minutter.
Dagen er aftaget med 3 timer 8 minutter.
( Tidspunkterne er beregnet for Roskilde, evt. fra bænken nord for Domkirken lidt ned ad bakken til højre med udsigt over Roskilde Fjord, Havnen og Vikingeskibsmuseet)
|
Født:
- 1635 - Peder Schumacher Griffenfeld, i København. Han havde en skrøbelig fysik i sin barndom, men var til gengæld yderst intelligent. Han startede skolegangen som 4-årig, og blev student som 12-årig - endda årets bedste student - død 1699.
- 1724 - George Stubbs, britisk malere, kendt for anatomisk korrekte malerier af heste og landskaber - død 1806.
- 1759 - William Wilberforce, britisk politiker - død 1833.
- 1789 - James Wedell, opdagelsesrejsende, som når længere sydpå i Antarktis end nogen anden hidtil er nået.
- 1872 - Sir Max Beerbohm, britisk karikaturtegner og forfatter - død 1956.
- 1899 - Jorge Luis Borges, argentinsk forfatter - død 1986.
- 1903 - Graham Sutherland, britisk maler og grafiker - død 1980.
- 1918 - Inge Aasted, dansk forfatter kendt for godnathistorier for de små - død 1981.
- 1919 - Niels Viggo Bentzon, dansk komponist - død 2000.
- 1922 - Lennart Nilsson, svensk fotograf, der især er kendt for sine foto inde i det menneskelige legeme og af et barns tilblivelse.
- 1929 - Yassir Arafat - palæstinensisk politisk leder, leder af PLO 1969-2004, præsident for det palæsistinensiske selvstyre 1996-2004 og modtager af Nobels Fredspris (skønt han ifølge annalerne er født denne dag, anvendte han "officielt" den 4. august 1929 som sin "officielle" fødselsdag) - død 2004.
- 1948 - Jean Michel Jarre, fransk komponist og multiinstrumentalist.
- 1970 - Claudia Schiffer, fotomodel.
Dødsfald:
- 79 - Plinius den Ældre, romersk forfatter, der omkommer under udbruddet af Vesuv - født år 23.
- 1770 - Thomas Chatterton, britisk digter - født 1752.
- 1795 - Francois-Andre Danican Philidor, fransk skakspiller og komponist.
- 1823 - Nicolas Carnot, fransk officer og fysiker - født 1753.
- 1943 - Simone Weil, fransk filosof og mystiker.
- 1954 - Getulio Vargas, brasiliansk præsident - født 1883.
- 1993 - Villum Kann Rasmussen, dansk civilingeniør, fabrikant og mæcen - født 1909.
|