HOME - Tilbage til START - Tryk her!

Udsigten over mod Lolland fra 'Anna's Hus'

Mange samler på sten: Her er 'vores sten' - eller 'dagens sten'

Rejsen til barndommens land!

Måske er det drømmen om en bonsai, der her vokser frem fra Henrys knæskal!








De andre gik... - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)
En mandag formiddag i begyndelsen af juli mødtes tre søskende og deres kusine (samt diverse medfølgende påhæng) på Vordingborg station.

Det var en af de sommerdage, hvor det lige så godt kunne være regnvejr som solskin, og undervejs på turen sydpå, havde det da også regnet som det plejede at gøre på denne del af året.

Nogen havde taget kaffe med, nogen havde smurt brød og andre havde bagt boller, og da solen skinnede kunne vi lige så godt udnytte situationen og slå os ned på en smal stribe græs bag en bænk lige over for stationen.

Og hvad skulle vi så her? - Ja, vi var såmænd kørt en smut sydpå - og Bodil endog helt fra den nordlige del af Jylland - for at søge lidt bagud i historien. Helt tilbage til barndommen, for at være mere præcis. Så efter kaffen fortsatte vi sydpå til landsbyen Klodskov.

Hvordan gør man så? Man bliver selvfølgelig nødt til at spørge, så inden vi andre får set os om, er storesøster og lillebror allerede styrtet hen over græsplænerne efterfulgt af kusine Lis. Der var nemlig en åben dør, og der var nogen at spørge, og lidt efter kom den nuværende ejer, barnebarn til den daværende ejer. Men han kendte da godt det lille hus nede ved vandet. "Det er jo Anna's Hus!" Og det var jo netop, hvad det var - men hvorfor det netop var blevet til Annas hus og ikke Svends Hus, det ligger så hen i det uvisse, men vi fik lov til at gå gennem gården og ned til Annas hus ved vandet.
Kaffe i solen i Vordingborg - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)








... og så får de altså no'en historier - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)

Her står de øvrige - gemt lidt af vejen bag en hæk! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue) Imens står vi andre spændte og forventningsfulde henne bag hækken og kigger henimod de andre, indtil Knud bevæger sig op mod gården som hans far Svend var fodermester på.

Vi går gennem gården. Den ser velfungerende og vedligeholdt ud, men - hvor er her stille!

Vi kigger ind i hestestaldene, hvor der stadig er enkelte dele af interiøret, der ser ud som dengang.

...se det store billede nedenunder, det her er for lille til så stor en gård!

Klodskovgaard, - der var her far arbejdede!

Den høje klint med digesvalernes redehuller - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue) Henry han er stor og flot - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue) På den anden siden af gården breder udsigten sig mod skoven med hestefolde og marker. Synet vækker minder og vi følger stien langs skoven ned mod vandet.

Forventningerne er spændte, og drengene finder hurtigt rester, der giver minder: en gammel hjemmelavet havestol af træ, der stod mellem træerne.

Stranden er også et sted med minder, og selvom klinterne er blevet mindre end de erindres, så er de stadig store nok til at digesvalerne stadig bygger deres reder her.

Men stenen, de lavede hovedspring fra, er ikke til at få øje på.

Lis gik og funderede over bemærkninger om, at det da måtte være hendes første badestrand.





Stranden, altid fascinerende - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)

...utroligt så tilgroet her er blevet! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)










...en kaffe-slapper! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)

Inde i skoven tager Knud og Henry hurtigt bestik af grunden og udpeger præcist, hvor huset stod.

"Haven er da groet godt til, - og det lille skur der, er da ikke det kæmpe-udhus jeg husker!"
Og så er det måske lige her der skal falde en lille bemærkning om, at du jo også kun var godt et år, da du flyttede herfra Henry!
Og vi ved selvfølgelig godt, at du har været her mange gange siden, men alligevel...

Men der var sandelig sket en del omkring "Anna's Hus", og der var ikke meget tilbage af haven, udover lidt frugtbuske og nogle over-size varianter af kodrivere, som vi tilegnede os nogle småskud fra.

Og det er da helt enormt, som historierne kører, ikke mindst fordi Henry blev født her, hvor far Svend bar jordemoderen gennem mudder og over vandpytter og vandløb mens den højgravide Anna, der var ved at føde Henry, selv måtte kæmpe sig vej gennem det barske søle for at komme til fødestuen på hospitalet.
Sådan var betingelserne dengang, hvor barselsorloven formentlig næppe var mere end et par uger??
Især under vandringen tilbage kører historierne, vi er virkelig trådt en generation tilbage i historien.

Vi tager lige en lille slapper i det grønne på "landingsbanen" ved vejen langs skoven op mod gården.
Henry samler minder og vil prøve at få grundlagt en bøge-bonsai med et lille bøgetræ, hentet herfra.
Vi andre nøjes med en kop kaffe og de sidste resterne af brød, boller og kiks.
...ka' du huske at far bar jordemoderen mens mor måtte gå gennem alt mudderet? - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)





...en slapper strækker ud! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)

...sådan ser det altså ud i dag! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)






Gerner kender alt og alle i Klodskov! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)
Derefter kører vi op til huset, som familien flyttede ind i fra "Anna's Hus", et rigtig flot landarbejderhus med elektricitet og egen brønd.

Det var tydeligt at se udefra, at det var blevet moderniseret. Det så godt ud, men der var desværre ingen hjemme, så vi stod og så på og vurderede huset uden for havelågen.

Vi vandrede en tur gennem landsbyen, der blev kigget livligt på dørskilte og postkasser, og konklusionen var, at mange stadig boede her.

Os "medløbere" fik udpeget "ishuset", skolen og - efter en del diskussion - stedet, hvor frysehuset havde været.

Men der var dog et meget stort behov for at få flere konkrete informationer om "huset".
Derfor blev lokale beboere, der gik udendørs straks underkastet indgående interviews om dette og hint, og til sidst blev vi henvist til Gerner, som vistnok gik en klasse over Bodil i skolen. Han har med undtagelse af enkelte afstikkere boet hele sit liv her i landsbyen, og han inviterede os straks ind til en sludder, for han ville da også gerne høre lidt om os. Det var rigtig hyggeligt, der røg rigtig mange historier gennem lokalet, og humøret steg endnu et par grader.
...der peges og udpeges mens der fortælles! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)


...prøv hos naboen! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)

...man er lidt nysgerrig - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue) ...man bliver mere og mere modig - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue) Gerner støttede os helt klart i den beslutning, vi formentligt alligevel ville have truffet - nemlig, at det da ikke kunne gøre noget at vi lige gik ind til "huset" og kiggede lidt ind ad vinduerne og gik lidt rundt i haven og såd'n nå'ed.

Og så blev der kigget lidt omkring, og det virkede, som om det gjorde godt hos de rejsende til "barndommens land".

Jeg fornemmer, at de fandt en stor del af det de søgte, hvorefter vi med lidt vemod forlod Klodskov og begav os tilbage til nutiden.

Henry og Lis har set det de kom efter! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)

(Vil du se hele huset, så TRYK HER!)









Poul og Winnie fortæller! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)
Det var blevet hen under aften, og vi trængte til at få lidt at spise. Inspireret af historien gjorde vi som Peter den Store, da han kom forbi for 288 år siden (i juli 1716). Vi slog os ned omkring de gedigne egetræsborde i Czarens Hus midt i Nykøbing. Mens vi sad der - eller måske tidligere - kom nogen på den ide at besøge de tre søskendes herboende kusine Winnie på deres fars side. Der var bred enighed om at Winnie og Poul ikke var hjemme, men noget sådant kan man ikke bare sådan lige vedtage eller beslutte - ikke uden i det mindste at tale med de implicerede, men det gjorde vi så, for de var nemlig hjemme.

Og her står vi så stort set alle undtagen fotografen (som for det sidste billedes vedkommende er storesøster Bodil).

Det var en rigtig god dag, den var lang, men solen skinnede, og det var ellers ikke noget vi var alt for forvænt med. Men meget hurtigt efter at vi havde sat hjulene på sjællandsk jord, buldrede regnen ned, mens vi relativt tavse sad og genoplevede minderne om barndommens land.
Jeg går altså ikke derind! - TRYK for større billede (åbner i nyt vindue)











Strandbredden lige neden for 'Anna's Hus'

Rejsen til "barndommens land" blev foretaget mandag, den 5. juli 2004.
Jeg fik det privilegium at få lov til at følge med, og bare sanse, opleve
og efterfølgende berette om mine oplevelser fra denne minderige rejse.
                                                                                                        Mogens


Lidt teknisk: Siden ses bedst i en skærmopløsning på 1024x768  -  Har du problemer eller kommentarer, så send mig en mail


HOME - Tilbage til START - Tryk her!
Tilbage til START - Tryk her!


Opdateret d. 5.12.2004