tilbage til: START
tilbage til: Nepal - nyheder & infoARKIV

Nepal - "gamle" nyheder & info:   December 2003


Kiran Chapagain: Nepal Capital has dirtiest air? - World Bank denies saying so ... Verdensbanken hævder at medierne har fordrejet rapporten, så dårligt er atmosfæren altså heller ikke i Kathmandu, i "AsiaMedia, UCLA (USA)", 31. dec 2003.

Dalip Singh: Nepal leader held in Delhi, et ledende medlem af Nepals største kommunistparti UML, Ishwar Pokharel, blev tilbageholdt og afhørt i Delhi Airport i et døgn, efter løse rygter om at han skulle have hemmelige møder med maoister i Indien. Situationen er formentlig et lille "vink med en vognstang" til Nepals regering om at Indien er klar til at "hjælpe" med at løse maoistproblemet, i "The Telegraph (Calcutta)", 31. dec 2003.

Sudeshna Sarkar: Nepal leader's detention in India angers Nepal's Communists, ... og de forlanger en undskyldning fra de indiske sikkerhedsstyrker, i "NewKerala.com News", 31. dec 2003.

2003: This year was bloodier than last year. What will next year be like?, ... en gennemgang af 2003, et blodigt år, i "Nepali Times", 31. dec 2003.

'Operation All Clear' by Royal Bhutan Army enters last lap, ... de sidste "udrensninger" af indiske militante seperatister fra Nordøst Indien er nu undervejs. 30 lejre er ødelagt og mange dræbt, såret, fanget eller har overgivet sig, men mange er stadig på flugt, i "IndiaExpress.com", 31. dec 2003.

Krittivas Mukherjee: Snow attracts tourists, tragedy to Darjeeling, ... kuldebølgen i Nordindien med temperaturer på op til 10 grader under normaltemperaturen har tragiske følger, mange er døde på grund af kulden, der er strømsvigt, manglende vandforsyning og trafikkaos. Men turisterne søger til Darjeeling for at se sensationen: et 10 cm tykt snedække, i "NewKerala.com News", 30. dec 2003.

Joanne Shields: Switzerland helps Bhutan on the path to modernity, ... rigtig god oversigtsartikel om udviklingsbistand fra Schweitz til Bhutan, i "Swiss Info (Swiss Radio Internationel)", 30. dec 2003.

Nepal remembers slain King Birendra on his 59th birth anniversary, ... mindehøjtidelighed på afdøde kong Birendras 59 års fødselsdag, i "PTI News (Press Trust of India)", 30. dec 2003.

Keshab Poudel: Nepal Conflict Creates Chaos in the Classroom, ... omfanget af børn der har forladt skolen i utide, er steget drastisk som følge af maoistkonflikten. Kun halvdelen når 5. klasse, og ialt trediedele forlader skolen i utide. fra "OneWorld.net", 30. dec 2003.

Five die as cold wave sweeps Nepal, ... den aktuelle kuldebølge kræver menneskeliv blandt fysisk svage og ældre, i "The Hindu (India)", 30. dec 2003.

Nepal's Primeminister Thapa ready to form all-party Government, ... den ret upopulære premierminister Thapa, forsøger med en åbning til de politiske partier om at han til enhver tid er klar til at lave en national samlingsregering, vel vidende, at det ikke er den løsning de politiske partier ønsker, i "Hindustan Times", 29. dec 2003.

SAARC summit: Islamabad to be sealed from tomorrow, alt er nu klar til topmødet, og efter sidste uges attentatforsøg mod Pakistans præsident Musarraf er alle sikkerhedssystemer i højeste beredskab og Islamabad er nærmest isoleret fra omverdenen fra mødets start tirsdag 30.dec, i "Daily Times (Pakistan)", 29. dec 2003.

Thousands die as Asia's forgotten wars slog into new year, ... om de mange oprørsbevægelser, modstandsgrupper og lignende, der i årevis har kæmpet mod undertrykkelse og for bedre levevilkår, mange mennesker må lade livet i disse opgør, som i vid udstrækning drukner i mediernes omtale af probelmerne i eksempelvis Irak, fra "AFP i Yahoo News", 29. dec 2003.

Morang girl rescued from Delhi brothel: report, en af de tragiske skæbner, der reddes ud af den hvide slavehandels kløer, i dette tilfælde en 18-årig pige, der arbejdede på en tankstation, og snydes af en buschauffør, der lover hende arbejde i Indien, men i stedet sælger hende til et bordel for ca. 6.000 kr, i "The Hindu (India)", 28. dec 2003.

8.000 demonstrate against king in Nepal, ... under demonstrationer organiseret af de førende politiske partier for at få genindsat parlamentet, i "ABC (Australian Broadcasting Corporation)", 28. dec 2003.

Nepal Government ready for talks, asks Maoist to surrender, i "Hindustan Times", 28. dec 2003.

Four soldiers killed in Maoist ambush in Makawanpur, ... forårsaget af en landmine, i "Daily Times (Pakistan)", 28. dec 2003.

SAARC comes out of limbo as Pakistan, India inch towards peace, ... der er store forventninger til de kommende dages topmøde om fred og samarbejde i Sydasien, men frygten lurer lige om hjørnet, i "channelnewsasia.com (MediaCorp, Singapore)", 28. dec 2003.

Bhutan students face rebel threat in North-East India and leave, ... trusler mod folk af bhutanesisk afstamning, har fået specielt mange studerende til at vende tilbage til Bhutan, men mange bhutanesere har slået sig ned fast og frygter nu for deres skæbne, i "The Times of India", 28. dec 2003.

Government must tackle root causes of Maoist insurgency: experts, ... det stort anlagte amnesti-program der belønner maoister for at overgive sig, er dømt til at mislykkes, såfremt årsagen til opstanden ikke afhjælpes (dvs. fattigdom, utidsvarende uddannelsesmuligheder, kastemæssig og anden form for undertrykkelse), i "NewKerala.com News", 28. dec 2003.

Sudeshna Sarkar: Nepalese discriminate against people of Indian origin, ... den udbredte arrogance fra den indiske middelklasse, har været en torn i øjet på nepaleserne, der føler sig set ned på, og det rammer nu de grupper af indiske oprindelse, der er så mange af i Nepal (etniske minoritetsgrupper, der kastemæssigt rangerer lavt), og de udsættes nu for den samme diskrimination, som nepaleserne føler sig udsat for, i "NewKerala.com News", 28. dec 2003.

Bhutan operation: Locals skeptical of peace, ... på trods af hæren tilsyneladende succes, frygter befolkningen i Bhutans lavland de militante grupper, og de tror ikke på en fredelig fremtid, i "NDTV News (India)", 27. dec 2003.

Jehangir Pocha: Tibet's Gamble, ... meget stor skepsis over Dalai Lamas forhandlinger med Kina om Tibets fremtid, tibetanerne vil gerne vende tilbage, men de frygter at Dalai Lama ikke kan hamle op med kineserne og giver afkald på for store tibetanske krav, i "AlterNet.org" (USA), 26. dec 2003.

Koirala fumes over visits by Crown Prince. Tidligere premierminister G.P.Koirala er rasende over at kronprinsen tager på charmebesøg i forskellige ministerier. Det er nemt at få opbakning bag enhver form for kritik af specielt kronprinsen, og udfaldet må først og fremmest ses som Koiralas (måske sidste) forsøg på at blive premierminister endnu en gang, i "Kantipur online", 26. dec 2003.

Sanjaya Dhakal: Nepal Tells Rebels: Give up Gun, Get Cash and Jobs, ... et stort anlagt program for at få maoisterne til at overgive sig, der er fuld gang i etablering af rehabiliterings- og træningscentre for maoister, der overgiver sig, fra "OneWorld.net", 26. dec 2003.

15 Maoists and four securitymen killed in Nepal, i "The Hindu (India)", 25. dec 2003.

Nepal regrets Bhutan team return, ... fra flygtningelejrene i Øst-Nepal, hvor forhandlingerne ikke nåede at blive afsluttet. Kun 1 flygtningelejr blev besøgt, hvorefter den bhutanesiske delegation stak halen mellem benene og rejste hjem med skrammer på bilerne og lidt småsår efter at have møde en flok oprørte flygtninge, der også gerne vil vende tilbage. Harmen mod den bhutanesiske regering skyldes at flygtningene nu på 14. år fortsat hører den samme sang fra den bhutanesiske regering om at flygtningene frivilligt forlod Bhutan. Efter et stadig større pres fra FN, EU og USA er Bhutan nu i færd med at bøje sig, og når det sker, plejer det at hænge sammen med de mange bistandskroner, som Bhutan er så afhængige af. Indtil videre er man kun nået til at vurdere 1 flygtningelejr, så der mangler fortsat 6 flygtningelejre, - i "The News International (Pakistan)", 25. dec 2003.

Two women killed in Nepal for 'witchcraft', ... det sker desværre af og til, i dette tilfælde gik det ud over to ældre kvinder på 60 og 70 år i Sarlahi-district, men det er væsentligt at pointere, at man er klar over problemet, og gradvis forsøger at løse det, i "The Hindu (India)", 25. dec 2003.

Twelve Maoists killed in Nepal, ... af sikkerhedsstyrkerne under operationer i forskellige dele af landet, i "NDTV News (India)", 25. dec 2003.

Nepal student leaders freed after violent protests against king, ... de 3 studenterledere blev løsladt efter at havde svoret overfor en dommer, at de ikke anfægtede det konstitutionelle monarki. Stor sejr for de demonstrerende studenter, fra "AFP i Yahoo News", 24. dec 2003.

Amnesty fears for civilians amid Bhutan crackdown, ... og en repræsentant for Amnesty International i området kræver, at menneskerettighedsorganisationer får adgang til konfliktområdet, efter gentagne rapporter om at civile er blevet fanget i krydsild i konflikten. Bhutan hævder at 500 har overgivet sig, og vil udnytte den indiske amnesti, i "channelnewsasia.com (MediaCorp, Singapore)", 24. dec 2003.

India, Bhutan, Myanmar join hands against rebels, ... Myanmar vil nu støtte Indien i opgøret mod militante separatister, og i løbet af få dage kan der forventes lignende aktioner som i Bhutan, i "Manorama online.com (Kerala, India)", 24. dec 2003.

Sudeshna Sarkar: Business centre for SAARC region in Kathmandu, ... i tilknytning til SAARC-sekretariatet (hovedkvarter) i Kathmandu vil der blive etableret et mere målrettet administrativt koordinerende handelscenter, der formentlig skal være med til at forberede den frihandelszone, som er undervejs, i "NewKerala.com News", 24. dec 2003.

16 Maoist rebels killed in Nepal, i "News.Com.au (Australien)", 24. dec 2003.

Nepal drops charges against student protesters, ... og studenterlederne blev løsladt under stor mediebevågenhed, sejr for demokratiforkæmperne og nederlag for kongens regering, fra "Reuters i Alertnet.org", 24. dec 2003.

Ray Marcelo: South Asian talks on free trade begin, ... finans-eksperter håber på frihandelsaftaler, der kan iværksættes i 2005, men om det vil bringe øget økonomiske vækst til Subkontinentet er et meget åbent spørgsmål, i "The Financial Times", 24. dec 2003.

Student unrest continues in Kathmandu, i "JapanToday", 24. dec 2003.

PIA Will Resume Its Flights To Nepal on 4th January, i "PakNews.com", 23. dec 2003.

Nepal's Prime Minister says he won't tolerate anti-king insults, ... den kongeligt udpegede regering (OG kongen) er under stækt (og stigende) pres fra offentligheden, og nu truer premierminister Thapa med at slå hårdt igen, fra "AFP i Yahoo News", 23. dec 2003.

US government warns of increased threats against Americans in Nepal, nyheden spredes lynhurtigt, i "Khaleej Times online (Dubai)", 23. dec 2003. - så skal du til Nepal, så er det en god ide, at checke hvordan det danske udenrigsministerium lige i øjeblikket forholder sig til Nepal.

NEPAL: FNJ (Federation of Nepalese Journalists) against ‘right to information bill‘, ... en planlagt lovgivning om journalisters rettigheder til informationer er i virkeligheden en legalisering af censur udtaler journalisternes formand, i "AsiaMedia, UCLA (USA)", 23. dec 2003.

Keshab Poudel: Nepal Promises Restrained War After Civilians Take Hit, - Nepals hærledelse har lovet større påpasselighed i konflikten med maoisterne, hvor mennerettighedsorganisationer har rapporteret om 108 overtrædelser af menneskerettighederne siden genoptagelsen af konfrontationerne efter våbenhvilens sammenbrud den 27. august, fra "OneWorld.net", 23. dec 2003.

Patricia Nunan: USA Issues Travel Warning to Nepal, i "Voice of America", 23. dec 2003.

Britain to give Nepal army two nine-seater planes (AFP), som led i en aftale om militærbistand, i "Space War", 23. dec 2003.

Bhutanese JVT (Joint Verification Team) officials attacked in Jhapa, ... de blev mødt af rasende bhutanesiske flygtninge under deres mission i ØstNepal, som ønskede at vende tilbage til Bhutan, i "Kuensel (Bhutan)", 23. dec 2003.

7 of 18 Tibetans Repatriated from Nepal Still Imprisoned, ... Nepal udviste i maj 2003 18 flygtninge fra Tibet og sendte dem tilbage, hvor de straks blev fængslet, og de 7 sidder stadig fængslet (det er ofte sket, men det er bare sjældent at medierne skriver om det), i "The Times of Tibet (exil-Tibet)", 23. dec 2003.

USA updates Nepal travel warning, ... der er i stigende grad sat fokus på Nepal og sammenhængen med terrorisme efter Christina Roccas besøg, og selvom forholdene er frygtelige, så er der absolut ingen grund til at overdramatisere, som bl.a. CNN og USAs udenrigsministerium nu er i færm med at gøre, i "CNN International News", 22. dec 2003.

Pakistan, Nepal to resume flights in January - PIA, Pakistan International Airlines genoptager deres flyvninger til nabolandene, efter at Indien og Pakistan har indgået aftaler om normalisering af forholdet mellem de to lande, i "Hindustan Times", 22. dec 2003.

Asian Development Bank (ADB) sanctions 20 million $ loan to Nepal, til at støtte udviklingen af mere tidssvarende kvægavlsproduktion i specielt bjergområderne (målgruppen omfatter ca. 70.000 familier), i "MyIris.com (India)", 22. dec 2003.

10 students hurt, at least 15 held in Nepal protests, ... ungdoms- og studenterdemonstrationer mod kongen og den absolut ikke populære kronprins og til støtte for tre arresterede studenterledere. Disse tre vil blive anklaget for statsfjentlige aktiviteter (og de er IKKE maoister) for første gang siden demokratiet blev genindført i 1990 (men der er altså heller ikke demokrati i øjeblikket, og det er faktisk det de kæmper for), i "The Hindu (India)", 22. dec 2003.

Bhutanese refugees in Nepal stone government team, store demonstrationer blandt de 100.000 bhutanesiske flygtninge i Øst-Nepal under et besøg i området af et fælles bhutanesisk-nepalesisk forhandlingsteam. Protesterne skyldes, at kun 12.000 har fået lov til at vende tilbage til Bhutan, i "The Times of India", 22. dec 2003.

Nepal calls for militant-free border with India, udtalelse fra Nepals finansminister, dr. Lohani, i forbindelse med de seneste reaktioner fra indiske medier, der kræver øget militær til grænsen for at dæmme op for anti-indiske og uønskede aktiviteter, fra "AFP i Yahoo News", 22. dec 2003.

Global warming threatens lake bursts in Nepal, med henvisning til tidligere artikler om de truende farer fra gletchersøerne fra Hindustan Times", 9. dec 2003 og OneWorld.net, i "MountNet.net (High altitude scientific and technological research)", (engelsksproget nyhedsside)", 22. dec 2003.

Nepal 2003: King in control and Maoists on rampage, Nepal sinks into crisis , en gennemgang af år 2003, fra "AFP i Yahoo News", 21. dec 2003.

Maoist rebels denounce Nepal Government amnesty offer, ikke overraskende, har maoisterne afslået regeringens tilbud om amnesti, men det var forventet, men tilbuddet eksisterer, og mange vil utvivlsomt benytte det ..., i "Hindustan Times", 21. dec 2003.

Nepal peacekeepers leave for Liberia, - kan man ikke skaffe fred i hjemlandet, er der penge at tjene til Nepals betrængte økonomi ved at sende yderligere 120 soldater til fredsbevarende missioner i Liberia, i "The Hindu (India)", 21. dec 2003.

Rebels demand Bhutanese leave India as kingdom goes on offensive , de militante indiske grupper advarer nu bhutanesere mod at opholde sig i Indien, efter at Bhutans regering har indledt en væbnet nedkæmpning af dem i Bhutan, fra "AFP i Yahoo News", 21. dec 2003.

Nepal: International Religious Freedom Report 2003, uddrag fra rapport om religionsfrihed, fra "Bureau of Democracy, Human Rights and Labor, USA's Udenrigsministerium", 20. dec 2003.

Holland Cotter: From the Himalayas, Art for Your Soul's Sake, artikel om de kunstgenstande, der oprindelig slet ikke er lavet som "kunst", men i virkeligheden er "budbringere til guderne" eller "gudemanifestationer", med det formål, at sikre det bedst mulige forhold til guderne. Tænk på det, nar du næste gang går rundt på et museum, i "The New York Times", 21. dec 2003.

Thousands protesters march in Kathmandu, ... for løsladelse af tre studenterledere, der blev tilbageholdt under demonmstrationer sidste tirsdag, i "The News International (Pakistan)", 20. dec 2003.

P.G.Rajamohan: The Other Border Problem, - India's open border system with Nepal is evidently threatened by continuing Maoist transgressions,, indiske medier fokuserer i stigende grad på grænseproblemerne, her de problemer der knytter sig til maoisternes udnyttelse af den åbne grænse og deres etablering af faste baser i Indien, i "Outlook (India)", 19. dec 2003.

US tells Nepal parties to reconcile with the king3, mens de politiske partier forsøger at få kongen til at give efter for deres pres har USA's udsending Christina Rocca ikke forsømt at fortælle de politiske partier, at de bør forsone sig med kongen (underforstået: det er de politiske partier, der via deres handlinger bør vise at de rent faktisk er et demokrati værdigt [min tolkning]), i "PTI News (Press Trust of India)", 19. dec 2003.

Nepal will not give in to Maoist rebels: Prime Minister, - interview med premierminister Thapa under hans besøg i Bangladesh, i "The News International (Pakistan)", 19. dec 2003.

Sanjaya Dhakal: Nepal Draws Road Map to Uplift the Marginalized, - med positiv særbehandling af kvinder, lavkaster og etniske minoritetsgrupper. Dette sociale gennembrud er faktisk et resultat af et vedvarende pres fra maoisterne, fra "OneWorld.net", 19. dec 2003.

Asian Development Bank sanctions 15 million US$ loan to Nepal, - til forbedring af drikkevandsforsyning og spillevandsbehandling i Kathmandudalen, i "The Hindu (India)", 19. dec 2003.

Bhutan king leads troops against Indian rebels, 150 indiske militante formodes dræbt, og 500 har overgivet sig, fra "Reuters i Alertnet.org", 19. dec 2003.

EDITORIAL: Nepal's Spreading Fire, leder fra "Los Angeles Times", 14. dec 2003. (kræver registrering - gratis)

Dhaka, Kathmandu agree on common river sharing. Under premierminister Thapa's besøg i Bangladesh før det sydasiatiske topmøde (SAARC) har der været samtaler om en fælles holdning til Indiens naturforvaltningspolitik, der i realiteten inddæmmer nabolandene og øger problemer med oversvømmelser i specielt i Nepal og Bangladesh, i "The Daily Star (Bangladesh)", 19. dec 2003.

500 Indian rebels surrender to Bhutanese forces, Store menneskelige ofre under den nye "hemmelige" krig i Bhutan, hvor indiske kilder refererer om 120 dræbte af Bhutans militær, fra "AFP i Yahoo News", 18. dec 2003.

Teresa Cerojano (AP): Air quality in Asia is still bad, but it's improving, Kathmandu topper nu en lister over Asiens mest forurenede byer (nr. 2 er Delhi), - en yderst kedelig rekord, i "ENN, Environmental News Network", 18. dec 2003.

Kamil Zaheer: Bhutan kills 90 anti-India rebels, India says, det hævdes, at der her er tale om anti-indiske militante, men hvem er det? og hvad er det de kæmper for? - mere følger senere! fra "Reuters i Alertnet.org", 18. dec 2003.

Nepal's Maoists will get up to 2,000 dollars if they surrender. Den nye politik, med at belønne maoister, der overgiver sig inden den 14. februar, har fået store overskrifter frem. fra "AFP i Yahoo News", 18. dec 2003.

Over 200 Nepalese flee to India daily. ... frygt, kulde og sult tvinger befolkningen fra de udsatte områder til at søge mod syd, i "NewKerala.com News", 18. dec 2003.

Rocca's expresses concern over rights abuses in Nepal. - Menneskerettighederne har det ikke godt, hverken i regeringens eller maiosternes hænder, fra "AFP i Yahoo News", 18. dec 2003.

Nepal to emerge as sourcing base for beer? - nye muligheder for afgiftfri produktion af øl i Nepal til det indiske marked i kraft af nye indiske afgidtsregler, i "The Hindu Business Line (India)", 18. dec 2003.

Blast kills five soldiers, five policemen, kronfrontationerne fortsætter, med daglige beretninger om dræbte og sårede, i "Reuters.com", 17. dec 2003.

Nepal curbs on NGOs leave medicare gash wide open, en overreaktion fra myndighedernes side, har resulteret i at humanitære organisationer (bl.a. Læger Uden Grænser) standses i deres bestræbelser på at udøve sundhedsmæssigt arbejde, fordi regeringen frygter at også sårede maoister får lægelig behandling, fra "OneWorld.net", 17. dec 2003.

8,000 protestors march in Nepal against King, ... og MOD den kongeligt udpegede regering, og FOR en genoptagelse af demokratiet, i "ABC (Australian Broadcasting Corporation)", 17. dec 2003.

Image Channel FM to broadcast radio programme, ... med opstilling af 2 sendestationer: Pokhara i Vestnepal og Bhedetar i Østnepal. Radioudsendelser kan starte om ca. 3 måneder, 4-5 timer dagligt, i "AsiaMedia, UCLA (USA)", 16. dec 2003.

EU opposed to Nepal's idea of village defence, ... EU har givet afslag på støtte til bevæbnede Village Defence Forces, da en sådan bred bevæbning af civilbefolkningen formodes at ville optrappe konflikten med maoisterne og gøre det endnu vanskeligere at indgå i nye forhandlinger. ... Gad vist, hvad USA's råd i denne sammenhæng vil være?? i "The Hindu (India)", 16. dec 2003.

US official discusses Maoist, political crises with Nepal Primeminister, ... Christina Rocca er ankommet med gode råd fra USA fra "AFP i Yahoo News", 16. dec 2003.

Sudeshna Sarkar: Report says Nepal may become another Bangladesh for India, ... mange nepalesere flygter til Indien. Internt i Indien øges presset for at iværksætte foranstaltninger. I januar 2003 flygtede 120.000 til Indien, fortrinsvis fra Vestnepal, i "Hindustan Times", 16. dec 2003.

US, Nepal discuss crises, ... samt økonomisk bistand og gode råd fra USA om bekæmpelse af maoisterne, i "The Hindu (India)", 16. dec 2003.

Bhutanese Army cracks down on N-E, north Bengal rebel camps, casualties on both sides on Day OneFinally, Bhutan launches war against Indian outfits, ... foruroliget af efterretninger fra Indien har Bhutans hær startet væbnede aktioner mod militante grupper (måske indiske?), der hævdes at true Indien samt påstås at planlægge aktiober for demokrati i Bhutan. Kong Wangchuk har tidligere bedt de militante om at opløse deres træningslejre. Der formodes at være ca. 3.500 i ca. 20 træningslejre. Op til den tophemmelige mission har Indien "forseglet" grænsen på den indiske side, så Bhutans hær på 6.000 mand kan "udføre arbejdet" på egen grund, i "Indian Express (Bombay)", 15. dec 2003.

Jet, Sahara to begin flights to Nepal, ... to private indiske luftfartsselskaber planlægger at åbne ruter til Nepal: Jet Airways og Sahara Airlines, i "Hindustan Times", 15. dec 2003.

At Least 70 Killed in Weekend Fighting With Rebels in Nepal, ... inden for de seneste dage, fortrinsvis under enkeltstående større voldsomme sammenstød, bl.a. 35 formodede maoister dræbt ved Dailekh (200 km vest for Pokhara), 11 politibetjente i bil dræbt af mine ved Jaleshwor (250 km øst for Kathmandu), i "ABC News (USA)", 14. dec 2003.

11 securitymen among 23 killed in Nepal ahead of Rocca's visit, Den amerikanske sikkerhedsrådgiver Christina Rocca besøger for anden gang Nepal senere i denne uge, og "specialrådgiver" Jeffrey James fra England har også netop været i Kathmandu. i "Hindustan Times", 14. dec 2003.

40 Maoists die as Nepal prays for world peace, ledende buddhister fra hele Syd & Sydøstasien mødes til en fred for fred i verden samtidig med at de voldelige komprontationer fortsætter. i "The Statesman (Calcutta/Kolkata)", 14. dec 2003.

Nick Meo: New model army, - om regeringens kamp for at holde maoisterne fra døren, mens beboerne i visse landområder må betale dyrt for at undgå at miste livet. i "Sunday Herald" (Scotland), 14. dec 2003.

Nepal to send 800 troops to Sierra Leone, - i fredsbevarende styrker under FN. i "Hindustan Times", 13. dec 2003.

Sudeshna Sarkar: India moves to protect joint ventures from Maoists, - krav fra Indiens regering om nepalesisk beskyttelse af indiske virksomheder efter alarmerende varsler om maoistiske trusler. i "The Statesman (Calcutta/Kolkata)", 13. dec 2003.

Bangladesh says SAARC meet will help smaller states, - og øge muligheder for fred og økonomisk samarbejde på det sydasiatiske subkontinent, i "Reuters.com", 13. dec 2003.

Ajit Baral: Interview with Tibetan poet, writer and activist Tenzin Tsundue, - en af exil-tibetanernes "store" aktivister i et spændende interniew. i "Phayul.com (exil-Tibet)", 13. dec 2003.

Opposition parties to relaunch campaign against King, - de dominerende politiske partier øger presset på Kong Gyanendra for at genindsætte Parlamentet, i "BBC News", 12. dec 2003.

Anick Jesdanun: U.N. Summit Ends With Net Expansion Plans, - om at støtte øget udbredelse af internet- og IT-teknologier til verdens fattigste områder er (formentlig) ingangsat, i "InformationWeek", 12. dec 2003.

Tilak P. Pokharel: Nepal - Downward Spiral, - om den sørgelige kendsgerning, at der dagligt er omkommet 17 nepalesere siden våbenhvilen mellem regeringen og maoisterne blev ophævet i august, i "World Press Review online, Jan.2004 Vol.51/1 (New York)", 12. dec 2003.

Governments and NGOs vow to protect migrant workers, - løftet blev afgivet under FN-konference i Jakarta, der specielt fokuserede på at beskytte kvindelige migrant-arbejdere. Over 20 mio asiater arbejder i udlandet, i "The Jakarta Post (Indonesien)", 12. dec 2003.

PIA, Pakistan Airlines to resume India flights next month, ... samt flyvning til Nepal og Bangladesh efter at Indien og Pakistan tidligere i december aftalte at ophæve deres gensidige flyveforbud, i "XINHUA online (Beijing)", 12. dec 2003.

Bollywood Star Manisha Koirala turns producer, ... efter sin strålende filmkarriere starter Nepals største filmstjerne som film-producent i Bollywood, i "The Independent (Bangladesh)", 12. dec 2003.

SAARC likely to ink free trade accord next month, - hvor specielt Indien vil presse på for at udvikle et større frihandelsområde, i "The Independent (Bangladesh)", 12. dec 2003.

Families fear for Nepal's 'disappeared', ... efter de nye rapporter om omfanget af forsvunde personer, i "BBC News", 12. dec 2003.

Nepal’s Maoist rebels increasingly sneaking into India, ... efter det voksende pres fra Nepals sikkerhedsstyrker. Øget indisk bevågenhed og en del arrestationer efter at det er stadig mere åbenlyst, at bl.a. sårede maoister transporteres til Indien og behandles her, i "Khaleej Times online (Dubai)", 12. dec 2003.

Bangladesh concerned over Indian river-linking project, ... Indien fortsætter med at "inddæmme" sine nabolande, i "The Independent (Bangladesh)", 12. dec 2003.

Have open borders, single currency: Vajpayee, Indien Premierminister ønsker åbne grænser, øget (fri)handel og fælles valuta i Sydasien, i "NewIndPress.com (India)", 12. dec 2003.

Landmines threaten life, limb, economy fra "OneWorld.net", 12. dec 2003.

Maoists 'entering India' for shelter, medical treatment i "BBC News", 12. dec 2003.

Autumn Season witnesses good number of climbers in Nepal, ... 164 medlemmer af 40 ekspeditioner nåede på toppen af 17 bjerge i efteråret 2003 (+ 52 portere). Ialt havde 76 teams med ialt 490 medlemmer fra 18 lande fået klatretilladelse, så godt halvdelen mødte altså op på trods af konflikterne i Nepal i "EverestNews.com", 12. dec 2003.

Parties to launch fresh protests against king, ... for at få genindsat Parlamentet (støttes nu af Højesteret, som tidligere støttede opløsningen af Parlamentet), i "Reuters.com", 12. dec 2003.

India's enticing new energy policy, ... der inkluderer import af elektricitet fra Nepal, i "Asia Times", 12. dec 2003.

Prime Minister Thapa boycotts his party's disciplinary committee meeting, - splid, splittelse og bagtaleri øges inden for Thapas parti i takt med at presset mod Thapa fra de øvrige politiske partier øges (for at få genindsat Parlamentet), fra "AFP i Yahoo News", 11. dec 2003.

India to buy hydropower from Nepal plant, ... der er meget store planer for det enorme vandkraftprojekt ved Seti-floden i Vest-Nepal, der vil blive Nepals største med en kapacitet på 750 Megawatt. Byggeriet er planlagt til start næste år med en varigehed på mindst 5 år, i "Reuters.com", 11. dec 2003.

Nepals Prime Minister announces local elections for next summer, - formentlig i maj 2004, fra "AFP i Yahoo News", 11. dec 2003.

More than 700 disappeared during insurgency: Report, ... fra Nepals nye Human Rights Commission. Langt de fleste (579 personer) er forsvundet mens de var i politiets og sikkerhedsstyrkernes varetægt. i "Hindustan Times", 11. dec 2003.

4 Indians conspiring with Nepal Maoists arrested i "DeepikaGlobal.com", 11. dec 2003. - medførte materiale om militære træningsprogrammer.

Chris Johnson: Nepal on the high road to modernity i "Asia Times (Hong Kong)", 11. dec 2003. - om den samfundsmæssige effekt af vejbygning i bjergene.

PM to visit Bangladesh, Maldives ahead of SAARC i "Haveeru Daily (Maldiverne)", 10. dec 2003.

Maoists bomb Hindu temple, burn Buddhist bus fra "AFP i Yahoo News", 10. dec 2003.

709 abducted in over past 47 months i "JapanToday", 10. dec 2003. - uretsmæssige tilbageholdelser af regeringsstyrker eller af maoister.

Pro-Maoist students' strike closes eastern Nepal schools: A million students were affected fra "AFP i Yahoo News", 10. dec 2003.

Maoist rebels demand thousands in 'tax' from multinationals in Nepal fra "AFP i Yahoo News", 9. dec 2003.

Supreme Court considers reinstating parliament i "Daily Times (Pakistan)", 9. dec 2003. - stor debat. Højesteret støttede tidligere opløsningen af Parlamentet

Global warming threatens sake bursts in Nepal fra "OneWorld.net", 9. dec 2003. - Vandstanden er steget op til 50 meter i nogle af søerne.

Kathmandu blast leaves thirteen injured i "expressindia - The Indian Express Group", 8. dec 2003. - overskriften misvisende. der var en lille bombe i Kathmandu og lidt større bomber et par steder i lavlandet Terai.

22 Maoist rebels killed separate incidents, TH, Dec 07/03 i "The Hindu (India)", 7. dec 2003.

UK arms human rights abusing countries, i "The Sydney Morning Herald", 7. dec 2003. - stigende kritik af våbensalg til lande, der ikke overholder menneskerettighederne (deriblandt Nepal).

21 Maoist rebels, 3 policemen killed, i "Hindustan Times", 6. dec 2003.

British envoy calls for ceasefire with Maoists, fra "AFP i Yahoo News", 6. dec 2003.

Maoists trying to 'organise' Nepali workers in India, i "i Yahoo-India News", 6. dec 2003.

UNHCR seeks 1 billion $, will tackle Bhutan refugees, i "NDTV News (India)", 6. dec 2003.

Nepal studded by mines from China, India and Russia, i "Independent (UK)", 6. dec 2003. - landminer er et voksende problem i Nepal. Regeringsstyrkerne hævdes at have udlagt ca. 10.000 landminer, hvortil kommer evt. miner udlagt af maoisterne.

Bhutan history in Dzongkha, Indian history in English, i "Kuensel (Bhutan)", 6. dec 2003.

Little recognition of female migration in Asia, i "Frontline, India's National Magazine", 6. dec 2003.

Time running out for Dalai Lama, i "Lucianne.com (USA)", 6. dec 2003.

Bhutan King happy over goodwill between Nepal and his country, i "Kuensel (Bhutan)", 6. dec 2003.

World Bank loan to Nepal to battle poverty, i "NewKerala.com News", 6. dec 2003.

Bangladesh public on Nepal political scenario, i "The Independent (Bangladesh)", 6. dec 2003.

Maoists accused of abducting 200 students, i "ABC (Australian Broadcasting Corporation)", 6. dec 2003.

Religions rise to Aids challenge, i "BBC News", 5. dec 2003.

PM's party threatens to expel him, fra "AFP i Yahoo News", 5. dec 2003.

More than a 7 killed in violence, 7 children hurt i "Hindustan Times", 5. dec 2003.

Government offers jobs, money to lure rebels fra "Reuters i AlertNet.org", 5. dec 2003.

15 killed, 20 hurt in bus crash in Arghakhanchi i "Japan Today", 5. dec 2003.

England again notch last-minute trophy in Elephant Polo i "NewsScotsman.com", 5. dec 2003. - Det var "Tiger Top Tuskers" (bestående af fire englændere), der vandt det 22. verdensmesterskab i elefantpolo efter en scoring i sudden death i finalen til slutresultatet 5-4. Finalen i Tiger Tops Jungle Lodge i Royal Chitwan National Park blev overværet af 8.000 tilskuere. Overskuddet går til velgørende og miljømæssige formål.

Elephants kill two in in Sarlahi district i "NewKerala.com News", 5. dec 2003.

AIDS meeting begins in Kathmandu i "CNN International News", 4. dec 2003.

China opens Kimathanka and Neuchyui-Lij pass for trade i "Daily Times (Pakistan)", 4. dec 2003.

Nepal Rebuffs China, Restricts Commerce i "Phayul.com (exil-Tibet)", 4. dec 2003.

Army claims 50 rebel deaths, Maoists say only 1 killed i "News.Com.au (Australien)", 3. dec 2003.

45% increase in air trafic into Nepal in Nov i "EyeForTravel.com", 3. dec 2003.

International Group says landmine use rising in Nepal i "BBC News", 3. dec 2003.

Sapkota of Nepal Federation of Journalists arrested i "Amnesty International", 3. dec 2003.

Dramatic rise in crime agaist women amid war in country fra "OneWorld.net i Yahoo News", 2. dec 2003.

PM upbeat over South Asia summit fra "AFP i Yahoo News", 2. dec 2003.

No postponement of SAARC summit: Nepal i "NewKerala.com News", 2. dec 2003.

Nepal for better co-op with Pakistan: Thapa i "PakTribune (Pakistan)", 2. dec 2003.

South Asian religious leaders unite in KTM to fight AIDS i "NewKerala.com News", 2. dec 2003.

US and India could help 'contain' conflict in Nepal: CSM i "Hindustan Times", 2. dec 2003. - ... men det forudsætter at en løsning fokuserer på "Nepals langsigtede sociale og økonomiske problemer".

Nepal to open more trade routes with Tibet i "Phayul.com (exil-Tibet)", 2. dec 2003.

Nepalnews founder honoured by Asian ICT i "AsiaMedia, UCLA (USA)", 2. dec 2003.

At least 28 rebels, soldiers killed in fresh clashes i "News.Com.au (Australien)", 2. dec 2003.

Thapa carries Vajpayee’s message to Pakistan i "The News International (Pakistan)", 1. dec 2003.

PM on Bhutan visit urges quick repatriation of refugees i "The Times of Tibet (exil-Tibet)", 1. dec 2003.

In many places, journalism is a deadly profession i "post-gazette.com (Pittsburg Post-Gazette)", 1. dec 2003.

At least 17 rebels killed in fresh clashes i "Reuters i Alertnet.org", 1. dec 2003.

PM in Pakistan to discuss SAARC summit arrangements i "PTI News (Press Trust of India)", 1. dec 2003.

Sister looks for missing brother in the Himalayas i "BBC News", 1. dec 2003.

Indan media surprised over Nepali film award i "Rediff.com (India)", 1. dec 2003.

Can the Dalai Lama’s China talks succeed? i "InTheseTimes (Chicago, USA)", 1. dec 2003.

Rebels seek political alliance to end revolt i "JapanToday", 1. dec 2003.

Japan-bound hashish seized in musical drum i "JapanToday", 1. dec 2003.


Opdateret d. 10.4.2004