... noget om IT, web-design, HTML, virus og al sådan noget




Jeg vidste ikke meget om hjemmesidefabrikation før jeg startede for et par uger siden. Jeg havde da godt nok læst et par af de glimrende EDB-hæfter fra forlaget IDG, der nu hedder Libris og forlaget Globe, men jeg havde kun tænkt lidt strukturtanker omkring indhold og opbygning. Men jeg havde en masse tekster som jeg kunne bruge til eksperimenter, og jeg havde en solid baggrund i at søge efter og tilegne mig informationer på kort tid, og denne baggrund anvendte jeg så for i ro og mag at finde de nødvendige redskaber. Jeg havde godt nok i en kort periode haft opgaver som designer af en webside, men jeg var ikke involveret i den tekniske side af sagen udover at acceptere en beslutning om at det var en rigtig god ide at anvende tabeller som et redskab til at strukturere væsentlige dele af teksten på websiderne.

Mit udgangspunkt var derfor, at jeg reelt ikke havde noget konkret forhold til disse redskaber. Jeg kendte begrebet FTP, men havde i virkeligheden aldrig tænkt nærmere over hvad det stod for, jeg havde jo blot hentet nogle filer ned fra nettet, og så var den jo ikke længere. HTML var en bogstavkode, - jeg vidste godt, hvad den betød, men uoverskueligheden når jeg kiggede på "vis kilde" på en interessant hjemmeside var nærmest total. Men nu skulle jeg til at styre hele processen selv, og det gav mig lynhurtigt en ny indsigt i emnet.

Jeg søgte generelt efter de kvalitetsmæssigt bedste redskaber, og så måtte min økonomi fortælle mig, at det som regel blev et shareware-produkt jeg besluttede mig for at anvende. Men så meget desto større fornøjelsen og glæden, da jeg hurtigt blev imponeret over kvaliteten af programmerne og den medfølgende dokumentation og vejledning. I et par tilfælde, hvor det var nødvendigt med support, blev jeg også imponeret over effektiviteten og hurtigheden i den leverede support (dvs. hjælp til at få programmerne til at virke).

Jeg fandt hurtigt ud af, at Stone's WebWriter er et aldeles fremragende værktøj til udarbejdelsen af websider. Og så er det dansk, udviklet af Steen Hjelmstrand, med en yderst pædagogisk brugerflade. Jeg har prøvet at anvende lidt forskellige redskaber, men det er typisk, at jeg allerede efter ganske kort tid ender med at checke og korrigere web-siderne i WebWriter inden jeg lavede dem færdige.

Selvom WebWriter er et godt program er det nu rigtig godt med lidt teoretisk ballast ved siden af. Jeg har anvendt adskillige timers togtransport med at læse diverse EDB-hæfter fra forlagene Libris (det tidligere IDG) og Globe og diverse computertidsskrifter, men den seneste investering i Jørgen Farum Jensens bibel om "Webdesign - illustreret håndbog" (420 s.) er givet rigtig godt ud. En stor tak til Jørgen Farum Jensen for hans pædagogisk fremragende gennemgang af alle HTML-muligheder, -genvordigheder, -udviklinger og -afviklinger samt inddragelse af style sheets m.m. - både i bogen og på hans videreudviklende hjemmeside. Det er et rigtig godt stykke arbejde, som jeg stødt og roligt arbejder mig igennem, og som jeg med fuld fortrøstning kan anbefale til andre.

Fil-overførsler foretager jeg ukompliceret med FTP-programmet "WS_FTP" og udarbejdelse af pdf-filer (til læsning i "adobe acrobat reader" foretager jeg med "pdf995 Postscript Converter".

Men uden en god og stabil host går det ikke, og jeg kan med sindsro anbefale Thomas Jensen og gethosted.dk som et stabilt og hurtigt reagerende webhotel, og derudover er det også billigt.

Med hensyn til virusbekæmpelse kan jeg anbefale "Kaspersky Anti-Virus", som af en test i tidsskriftet Computer Buyer blev kåret som testens bedste, men der er en hel del muligheder inden for dette område.

Billedbehandling er et livstids-studium, så jeg nøjes med at anvende en stribe af sådanne programmer (bl.a. "ACD See", "Paint Shop Pro", "Corel Draw", "Corel Photo House", "Photoshop Elements" og "Image Ready"). De har hver især områder, hvor de er at foretrække, men jeg endte dog med at lade "Photoshop Elements" foretage den sidste korrektion af de billeder, jeg indtil videre har anvendt. Se i øvrigt en række rigtig gode tips om photoshop hos prodic.dk.

Det var en kort gennemgang af mine hidtidige erfaringer med hjemmesidekonstruktion, måske gav de dig en ide.

god fornøjelse
mogens engelund





har du kommentarer, må du meget gerne sende dem på email til:
...tryk på teksten herunder for at sende e-mail til mig!
Hvis du vil sende mig en e-mail, så tryk her!




Opdateret d. 3.12.2003